POSTUPAK Šef županijskog SDP-a kao načelnik sklapao poslove sa svojim tvrtkama, obaviješten DORH

Općina i općinska Turistička zajednica zadnjih godina s tvrtkama u vlasništvu načelnika Mladena Kešera ostvarila ukupan promet od 340.000 kuna


Autor: podravski.hr — 22.09.2018. / 15:37 Aktualno

Mladen Kešer, šef županijskog SDP-a i načelnik Kalnika (ovu antologijsku fotografiju snimio je na Kalniku naš neponovljivi kolega Marcel Kovačić, danas na žalost pokojni)

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pokrenulo je novi postupak protiv načelnika Kalnika i predsjednika županijskog SDP-a Mladena Kešera, i to zbog činjenice da tvrtke u njegovu vlasništvu izdašno posluju s Općinom i općinskom Turističkom zajednicom.
Povjerenstvo je, tako, otkrilo kako je Općina i Turistička zajednica zadnjih godina s tvrtkama u vlasništvu načelnika ostvarila ukupan promet od 340.000 kuna. Riječ je o Kešerovim tvrtkama Velkom, Kalničanka proizvodi i Consulting plus projekt te Kalničkoj poljoprivrednoj zadruzi, kojima odnedavno upravlja Kešerova sestra Martina Vidmanić. Sumnja se u ozbiljan sukob interesa.
– Na zahtjev Povjerenstva, Općina Kalnik se dopisom od 18. travnja očitovala da je tvrtkama Velkom, Kalničanka proizvodi, Consulting projekt plus te zadruzi Kalnička poljoprivredna zadruga plaćala robe i usluge po ispostavljenim računima, dok je odluku o njihovu angažiranju donosio načelnik Kešer sukladno ovlastima – navodi se u odluci o pokretanju postupka protiv načelnika.
Prema Zakonu, “poslovni subjekt u kojem dužnosnik ima 0,5 posto ili više udjela u vlasništvu ne može stupiti u poslovni odnos s tijelom javne vlasti u kojem dužnosnik obnaša dužnost(…)”. Osim toga, “propisano je da su pravni poslovi koji su sklopljeni protivno odredbama toga članka ništetni”. Zbog toga će Povjerenstvo “bez odgađanja dostaviti predmet nadležnom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje radi utvrđenja ništetnosti pravnog posla, odnosno pravnog akta”.
– Iz očitovanja Općine Kalnik i prikupljenih podataka Povjerenstvo je steklo saznanja iz kojih proizlazi da je za vrijeme obnašanja dužnosti načelnika Općine Kalnik u razdoblju od 2013. u kontinuitetu nastajao poslovni odnos između Općine Kalnik i trgovačkih društva Kalničanka proizvodi, Velkom i Consulting projekt plus u kojima dužnosnik Mladen Kešer od 2010. neprekidno ima više od 0,5 posto udjela u vlasništvu, dok je upraviteljica zadruge Kalnička poljoprivredna zadruga Martina Vidmanić, njegova sestra i član obitelji dužnosnika te s dužnosnikom povezana osoba – ističu u Povjerenstvu.
Povjerenstvo na kraju poziva Kešera da u roku od 15 dana od dana primitka odluke dostavi pisano očitovanje i svu dokumentaciju kojom raspolaže.
Načelnik Kalnika Mladen Kešer, novi šef županijskog SDP-a, dosad je u više navrata odbacivao sve optužbe o sukobu interesa tvrdeći da mu neosnovane prijave smještaju politički protivnici. (rm)
FOTO: MARCEL KOVAČIĆ