Pothvat mladog podravskog OPG-a: Krenuli s uzgojem industrijske konoplje

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

OPG Mihaela Ivančana iz Sirove Katalene, prigradskog đurđevačkog naselja, prošle je godine pokrenuo uzgoj industrijske konoplje. Riječ je o biljci s mnogobrojnim blagotvornim učincima na organizam, koja se često povezuje s onom ilegalnom, no razlika među njima vrlo je velika. Naime, industrijska konoplja izgledom je vrlo slična marihuani, no sadrži mnogo manji udio THC-a i kao takva može se legalno uzgajati na našim poljima uz dozvolu Ministarstva poljoprivrede.

Božica Ivančan

– Konoplja se preporučuje kod raznih zdravstvenih stanja poput kolesterola, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, gastritisa, osteoporoze, upale mokraćnih putova, poticanja imunološkog sustava, PMS-a, uganuća, lomova, otekline zglobova, za poticanje rasta kose, rada metabolizma, regeneraciju jetre, poremećaje u prehrani, kod moždanog udara, ozljeda leđne moždine, svih vrsta karcinoma, multiple skleroze, AIDS-a, Chronove bolesti, Parkinsonove bolesti, PTSP-a, depresije, artritisa, reume, kroničnog umora, raznih vrsta infekcija, shizofrenije, dermatitisa i psorijaze, i mnogih drugih – kazala nam je Božica Ivančan.

Na tržnici u Đurđevcu prodaju mješavinu konoplje za čaj te sjemenke konoplje. Sjemenke se mogu koristiti i za grickanje, u shakeovima, kolačima, kruhu, a list, cvijet i sjeme koriste se za čaj.

Kako su konoplju zasijali na maloj površini od pola rali, ručno su je brali i sušili, dok veliki proizvođači kombajniraju biljku i uzimaju samo sjeme.

– Prodaja ide najbolje u Zagrebu na trgu, a u našem kraju nešto slabije jer ljudi nisu upućeni u dobrobiti ove biljke. Najviše zasad kupuju osobe s karcinomom – kaže Božica Ivančan.  

OPG zasad ne proizvodi kreme ni tinkture od konoplje jer su za to potrebne razne dozvole i dodatna ulaganja, no ne isključuju ni takvo što, ovisno o interesu kupaca.

– Proizvodnja je dosta skupa i zahtijeva mnogo truda. Čuli smo da se u Koprivnici namjerava pokrenuti proizvodnja i prerada konoplje i tu vidimo i svoju priliku za omasovljenje proizvodnje, kako bismo imali osiguran plasman, što nam je najveći problem – zaključila je Božica Ivančan.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Mališali slavili Galovićev rođendan

Predškolci Dječjeg vrtića Bregunica iz Novog Virja u pratnji odgojiteljica sudjelovali su na obilježavanju Galovićeva rođendana u Galovićevu domu u Peterancu. Kako kažu u Bregunici,

Uredili putove prema Dravi

Hrvatske vode u dogovoru s Općinom Podravske Sesvete obnovile su poljske putove Šarje, Sigetec i Crlenika, koji su ujedno i prilazni putovi prema rijeci Dravi

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI