‘POTICANJE’ PODUZETNIŠTVA Pekarnici s 15 zaposlenih i dugom tradicijom Hrvatske ceste ‘uzele’ parkiralište ispred ulaza

Evo, nije mi jasno zašto se nije moglo urediti ugibalište, kao što je bilo dosad. Mjesta ima i ne vidim kako bi se ugrožavao promet – razočarana je vlasnica Zlatnog klasa


Autor: podravski.hr — 30.08.2018. / 9:51 Aktualno

Marija Pintač, vlasnica Zlatnog klasa, pokazuje gdje je bilo ugibalište ispred ulaza u poznatu križevačku pekarnicu

Dok su političarima puna usta poticanja poduzetništva i svako malo reklamiraju novi set mjera koje će otvoriti radna mjesta i povećati proizvodnju, u praksi izgleda kao da država čini sve kako bi poduzetnicima zagorčala život. Slučaj poznate križevačke pekare Zlatni klas dobar je primjer.
Obiteljsko poduzeće s 15 zaposlenih u 34 godine postojanja steklo je ugled i izvan Križevaca. Godinama bi kupci stali na ugibalište pred pekarnicom i otišli po svoje. Otkad je renovirana Koprivnička ulica, to više nije moguće. Ispred pekarnice izgrađena je zelena površina okružena visokim bankinama.
– Kad sam doznala što se planira, 2016. godine poslala sam prvi dopis Hrvatskim cestama kako bih ih upozorila kakvu će to posljedicu imati po naše poslovanje i zamolila ih za neko drukčije rješenje. Dobila sam negativan odgovor s obrazloženjem da bi to ugrožavalo sigurnost prometa – pripovijeda Marija Pintač, vlasnica Zlatnog klasa.
Uslijedila je potom višekratna prepiska, ali državno poduzeće ostalo je neumoljivo. Zeleni otok izgrađen je, a pekarnica trpi štetu zbog smanjenog prometa.
– Neću ni spominjati koliko nam je pao promet kad se cesta rekonstruirala, ali nisam nikoga otpustila, sve je to palo na moj teret – kaže Marija Pintač.
Pokraj pekarice je obiteljska kuća koju je namjeravala preurediti u slastičarnicu, no taj je plan sada propao. Kuću će srušiti kako bi uredila parking za kupce. A umjesto zelene, pred pekarnicom je sada zemljana, blatnjava površina budući da se poneki kupac ipak popne automobilom preko bankina.

Djelatnica i vlasnica pekarnice ogorčene su ponašanjem Hrvatskih cesta

– Evo, nije mi jasno zašto se nije moglo urediti ugibalište, kao što je bilo dosad. Mjesta ima i ne vidim kako bi se ugrožavao promet – razočarana je vlasnica Zlatnog klasa, koja će sada morati uložiti veliki novac, ali ne u proširenje djelatnosti i moguće otvaranje novih radnih mjesta, nego u goli asfalt.
Hrvatske ceste sve to skupa previše ne zabrinjava.
– Izvođenje polegnutih rubnjaka omogućilo bi nekontrolirano zaustavljanje i parkiranje u zoni raskrižja, što bi utjecalo na sigurnost prometa državnom cestom i raskrižjem, a što je u suprotnosti s postojećom i projektiranom vertikalnom signalizacijom – odgovorili su iz državnog poduzeća na naš upit zašto se nije moglo izići ususret obrtu s 34-godišnjom tradicijom koji zapošljava 15 ljudi.
Iz Hrvatskih cesta poručuju kako je „parkirne površine za korisnike poslovnog subjekta, zaposleno osoblje i vozila dostave potrebno organizirati unutar privatne parcele“.
– Na navedenoj lokaciji, zbog sigurnosti prometa i blizine raskrižja, između kolnika i državne ceste i regulacijske linije nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje vozila, što posljedično znači ni izvođenje polegnutih rubnjaka – zaključuju u Hrvatskim cestama.
Zbog zaustavljanja kupaca pred Zlatnim klasom u 34 godine nijednom nije došlo do prometne nesreće. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF