Potjerala muža iz kuće – on nju sad mora uzdržavati sa 700 kuna mjesečno!

Muškarac iz Virja razveo se od svoje supruge, no presudom đurđevačke Stalne službe Općinskog suda u Koprivnici mora je mjesečno uzdržavati sa 700 kuna. Kako se navodi u presudi, sklopili su brak 1983. godine, u tom je braku rođeno njihovo dvoje djece, no muškarac je pokrenuo rastavu braka koji je razveden u ožujku prošle godine.

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

U odgovoru na tužbu za razvod braka žena je potvrdila sve navode njezinog supruga da tri godine ne žive zajedno. Objasnila je kako je ona napustila supruga, odnosno prekinula bračnu zajednicu, zato što joj je zbog stresa, zdravstvenih problema njezinog supruga i drugog maltretiranja bilo narušeno zdravlje. Dodala je kako si je njezin muž u međuvremenu našao drugu partnericu te da ima prihode od mirovine, no da ona nema nikakvih primanja te da se cijelo vrijeme braka brinula o njemu i djeci.

Supruga se žalila na sudsko rješenje o razvodu braka, a njezinu je žalbu u svibnju prihvatio Županijski sud u Puli kojemu je predmet u žalbenom postupku delegiran na postupanje. U ponovljenom je postupku za razvod braka podneskom postavila zahtjev da je suprug mora uzdržavati s 1.500 kuna zato što zbog lošeg zdravstvenog stanja nije radno sposobna.

– Živim sama u rodnoj kući, primam 455 kuna naknade od đurđevačkog Centra za socijalnu skrb, a osim toga nemam drugih prihoda. Troškovi režija iznose 700 kuna, a troškovi prehrane, nabave odjeće i obuće 1.000 kuna dok moj muž živi u kući s majkom koja prima mirovinu, sam ima mirovinu 3.000 kuna i nema obveze uzdržavanja drugih osoba – kazala je na sudu ojađena žena. Njezin suprug, koji je protiv nje pokrenuo razvod braka, njezin je tužbeni zahtjev odbio. Rekao je kako je ona vlasnica nekretnine i da se o njoj brine njihov sin.

– Ne živimo zajedno od 2016. godine kada me potjerala iz kuće. Bračni su odnosi loši i poremećeni, kao bračni drugovi se nismo slagali i ne postoji nikakva mogućnost da se brak nastavi – kazao je muškarac na sudu i pojadao se na svoje materijalno stanje.

– Moram uzdržavati majku, a moja mirovina jedva pokriva mjesečne troškove domaćinstva – kazao je na sudu suprug. No, ‘zaboravio’ je reći kako njegova majka više ne živi s njim već je smještena u jedan dom za starije, a ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju sve nekretnine pripale su njemu. Osim toga, dužan je podmiriti razliku smještaja u staračkom domu, a povremeno uslužno popravkom kosilica zarađuje oko 200 kuna.

– Uzdržavanje bivše žene za mene bi predstavljalo nepravdu zato što me izbacila iz zajedničke kuće nakon 33 godine braka – kazao je muškarac na sudu. Nije trebalo čekati na odgovor njegove sada već bivše supruge. – Učinila sam to kako bih zaštitila svoj duševni i tjelesni integritet. Razlog poremećaja naših bračnih odnosa bila je njegova fokusiranost samo na sebe, svoje zahtjeve i potrebe, bio je sebičan i egoist. U braku sam bila izložena njegovim psovkama i vrijeđanjima – kazala je ona na sudu i dodala kako bi je bivši suprug trebao uzdržavati zato što je bolesna i što se tijekom braka brinula o kućanstvu i obavljala kućanske poslove, brinula o djeci i zarađivala tako da je kod drugih ljudi čistila za novac.

Dodala je kako ima samo osnovnu školu i da se zbog toga, kao i zbog bolesti, ne može zaposliti kako bi se uzdržavala. Njihov sin, pozvan kao svjedok, rekao je na sudu kako majci ‘uskače’ s 2.000 kuna mjesečno te da to čini zato što je svjestan da mu majka nema dovoljno sredstava za život.

Đurđevačka sutkinja Marija Knez odlučila je dosuditi u korist žene. Premda stvarni troškovi njezinih potreba iznose 1.400 kuna odredila je da joj suprug mora davati 700 kuna, a da je ostatak sposobna zaraditi povremenim radom u skladu sa svojim sposobnostima ili pak putem pomoći punoljetne djece, posebno zato što jedan njezin sin živi s njom i dužan je doprinositi kućanskim troškovima.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI