“Potok nam poplavljuje polja, a nije čišćen otkako sam ja živ!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U naselju Žibrinovec, u sastavu grada Križevaca, mnogi mještani, vlasnici poljoprivrednih zemljišta, već godinama muku muče s potokom Koruška. Naime, navedeni potok prolazi tik do polja, a problem je što se godinama potok, odnosno tok i kanal, ne čiste. Zbog toga kod veće kiše redovito dolazi do plavljenja polja, što uzrokuje probleme.

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Imam tri polja kukuruza i dvije livade uz taj potok, a to nije čišćeno kako sam ja živ i koliko se sjećam, a imam polje tu već godinama. Nije problem što poplavi, nego je problem što odnese zemlju i napravi grabe i onda treba navoziti zemlju. Osim što onda treba ponovno sijati, treba ponovno preorati zemlju jer voda odnese gornji sloj, a s obzirom na to da je nakon kiše uvijek mokro, to se ne može napraviti odmah, nego prvo treba čekati da se osuši i da onda možemo orati – rekao nam je Marijan Vrbančić koji se s ovim problemom bori sam.

Marijan je rekao i kako je ove godine poplava bilo puno te da ponovno mora sijati kukuruz, a uz to mu je poplavljeno i uništeno četiri reda krumpira. Kaže kako problem stvaraju nagle oborine i pljuskovi, a dosad nije bilo pomoći.

– Probleme s poplavama ima više ljudi. Kod mene je još donekle dobra dubina potoka pa ako kiša polako pada, onda odnese pa ne poplavi, ali kod pljuska, kojih je bilo puno ove godine, situacija je loša. Nisam dosad probao ništa pitati i žaliti se, jer ako to napravim sam, ne znam koliko mi znači i hoće li išta pomoći. Dao sam navoziti put i ljudi sami malo porežu granje, ali svejedno nam poplavi i voda uništi usjev – rekao je Marijan te dodao kako čekove Hrvatskih voda dobivaju redovno, a od toga se ništa ne vraća.

Potok Koruška i održavanje u nadležnosti su upravo Hrvatskih voda kojima smo poslali upit, te u gradsku upravu, iz koje su odgovorili kako znaju za problem te će pokušati pronaći rješenje u što kraćem roku.

– Svjesni smo problema te smo o tome obavijestili Hrvatske vode, vodnogospodarstvenu ispostavu za mali sliv Česma-Glogovnica u Bjelovaru prošlog tjedna i apelirali da poduzmu mjere izmuljivanja potoka kako bi se ovaj problem riješio – odgovorili su iz Grada.

Iz Hrvatskih su voda odgovorili kako je ove godine izmuljeno 2,2 km kanala Lipovčica istočno od naselja Sveta Helena te da se u narednom razdoblju planira potpuno urediti vodotok Koruške.

– U 2022. i 2023. godini plan je potpuno urediti vodotok Korušku od grada Križevaca do naselja Žibrinovec, što ukupno iznosi oko sedam kilometara. Prioritet je sjevernije područje vodotoka kod naselja Žibrinovec čijem bi se uređenju pristupilo već početkom iduće godine, a ukupna dionica bila bi uređena tijekom 2023. godine – stoji u odgovoru Hrvatskih voda.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI