Potpisan ugovor: Izvođač koprivničke Aglomeracije bit će tvrtka Radnik iz Križevaca čime će devet naselja dobiti kanalizacijsku mrežu

Danas, 18. siječnja, svečano je potpisan je ugovor za izvođenje radova na proširenju postojećeg sustava odvodnje na nova naselja u aglomeraciji Koprivnica u sklopu EU projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Koprivnica”.

Na današnjem potpisivanju prisustvovali su Zdravko Petras, direktor Koprivničkih voda, Mirko Habijanec, šef Radnika, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te župan Darko Koren.

“Tender obuhvaća pet općina. Izgradit će se kanalizacijska mreža u pet naselja- Sigetec, Hlebine, Drnje, Botovo, Torčec, Đelekovec, dio naselja Imbriovec, Subotica Podravska i Rasinja”, rekao je direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras.

“Ukupno će se izgraditi 75,5 kilometara kanalizacijske mreže, 27 crpnih stanica, 2400 kanalizacijskih priključaka, uključivo kontrolno okno u parcelu svakog korisnika i 1425 vodovodnih priključaka na postojećoj mreži u tim naseljima te uključivo vodomjerno okno u parcelu korisnika”, pojasnio je.

Direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras

“Vrijednost ugovora je 150,656 milijuna kuna, od čega je 68 posto, odnosno 102 milijuna kuna, sufinancirano od Europske unije, lokalna komponenta je nekih osam posto što je oko 13 milijuna kuna i ostatak od 35 milijuna kuna je sufinanciranje od Hrvatskih voda i nadležnog  Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja”, rekao je Petras te dodao da je Ugovor koncipiran po načelu crvenog FIDIC-a.

“Što se tiče tehničkih karakteristika radi se o složenim radovima budući da su sve te općine i sva ta naselja u porječju rijeke Drave pa je razina podzemnih voda u rovovima koji će se kopati za izgradnju kanalizacijskih cijevi profila 300 do 400 mm dosta visoka tako da će to otežati same radove, a i cjelokupna kanalizacijska mreža je dosta složena za upravljanje i održavanje nama u Koprivničkim vodama budući da će se izgraditi 27 crpnih stanica, a mi na postojećih 250 kilometara imamo 35 crpnih stanica”, rekao je Petras te dodao kako je sretan što je za izvođača radova odabran Radnik iz Križevaca i što će sav dobiveni novac ostati lokalno, unutar županije.

“U tih 150 milijuna kuna, odnosno 102 milijuna europskog novca, ne samo da će se napraviti kanalizacijska mreža koja će ostati na ovom području, nego će se taj cjelokupni novac vrtjeti za gospodarstvo županijskih ili lokalnih firmi i ostati kod nas”, napomenuo je te rekao kako se nada da neće biti previše nepredviđenih okolnosti te da će se radovi završiti, kako je i planirano, do 2023. godine.

U procesu javne nabave kao ekonomski najpovoljnija ponuda izabrana je ona tvrtke Radnik iz Križevaca.

“Ovdje smo se našli da potpišemo ugovor koji je u procesu javne nabave, mogli bi reći bez nekih velikih poteškoća, napravljen zahvaljujući kvalitetnoj pripremi i procjeni. Sad, što nas čeka u budućnosti kod izvođenja s obzirom na podzemne vode i okolnosti kod ovih općina, to ćemo tek vidjeti. posao nije lagan, ali imamo i sredstva i znanja i kapacitete da možemo to možemo napraviti”, rekao je predsjednik Uprave Radnika Mirko Habijanec.

Predsjednik Uprave Radnika Mirko Habijanec

“Imamo oko dvije tisuće priključaka, oko 1800 ili dvije tisuće šahtova i oko 75 kilometara cjevovoda, od toga oko 20 kilometara ima tlačnog i oko 55 kilometara gravitacijskog cjevovoda. Rok izvođenja je 34 mjeseca u kojima treba napraviti tehnički pregled i isposlovati uporabnu dozvolu i napraviti sve što treba da bi se radovi uredno predali i pustili u funkciju”, pojasnio je Habijanec te naglasio kako je većina njihovih suradnika također s područja županije te se zahvalio naručitelju radova, Koprivničkim vodama.

Na projektu, osim Koprivničkih voda sudjeluju i Hrvatske vode pa se zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Davor Vukmirić, zahvalio na zajedničkom trudu i radu koji je i doveo do potpisivanja ovog Ugovora.

“Kada sam 2017. došao u Hrvatske vode, među desetak projekata koji su zapeli u problematici, i pravnoj i imovinskopravnoj i tehničkoj, bila su dva projekta s područja ove županije, i Koprivnica i Križevci, a u međuvremenu se razvijao i Đurđevac s tim da su Koprivnica i Križevci bili zamišljeni i planirani u nekoj idealnoj priči da 2018. budu gotovi, a Đurđevac 2023. Zajedničkim radom, a tu zahvaljujem i gradonačelniku Mišelu Jakšiću i čitavom njegovom timu i zaista ogromnim pomacima koji su napravljeni od kada je gospodin Petras na čelu Koprivničkih voda mi smo danas u situaciji da potpisujemo ovaj ugovor te da se projekti u ovoj županiji nisu izgubili u vremenu i prostoru jer bi to zaista bila tragedija i katastrofa”, naglasio je uspjehe Vukmirić.

Kanalizacija je najskuplji i najsloženiji dio infrastrukture no bez njega nema razvoja grada, naglasio je predsjednik Uprave Radnika.

“Prvi Tender nije vezan za Grad Koprivnicu nego uz okolne općine kako bismo omogućili ljudima da tamo ostanu, a jačanjem okolnih općina jačamo i Koprivnicu kao centar”, zaključio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI