Potpisan Ugovor kojim kreće obnova zgrade Muzeja grada Koprivnice

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Danas je u Galeriji Mijo Kovačić potpisan “Ugovor o sanaciji vlage i rekonstrukcije podruma Muzeja grada Koprivnice u projektu reVITAlize”, a vrijednost Ugovora je 1,8 milijuna kuna.

U sklopu projekta “Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja” započet će energetska obnova zgrade Muzeja grada Koprivnice.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Mišel Jakšić i direktor tvrtke coARt d.o.o. Mirko Patrčević.

“S ovim projektom pokazujemo koliko je Grad Koprivnica okrenut Europskim fondovima, koliko imamo snažan tim koji je spreman odgovoriti svemu onome što fondovi nose, ali sigurno da je i najbolji pokazatelj svega onoga što radimo to da je Koprivnica u top deset hrvatskih gradova po povlačenju EU sredstava u Hrvatskoj”, rekao je Jakšić te dodao kako smatra da su napravili, možda i nikad veće, iskorake u kulturi.

“Ovo danas nam omogućava energetsku obnovu našeg Muzeja o kojoj se priča već više od deset godina, a ono što je lijepi dodatak cijeloj priči je da će podrum Muzeja, koji je do sada bio mrtvi kapital, dobiti jedan novi oblik, novi izgled i sigurno novu kvalitetu u promicanju i sve naše tradicije koju gajimo u ovim krajevima, ali i možda će biti okidač za nove projekte razvoja, ne samo kulturne ponude na području Grada Koprivnice nego i eno-gastro ponude na koju smo jako ponosni, a često ne radimo dovoljno da ju promoviramo i pokažemo koliko je ona bogata i kvalitetna”, rekao je gradonačelnik.

Nešto više o samim radovima rekao je direktor Mirko Patrčević.

“Radovi će se odvijati u dvije faze. Prva faza odnosi se na radove izvan objekta koji se odnose na radove na izvedbi drenažnog sustava i pripadajućih instalacija. Taj drenažni sustav je dio koji se odnosi na sanaciju vlage građevine”, kaže te dodaje kako se druga faza odnosi na unutarnje radove.

“Uređenje podrumskog prostora površine 140 kvadrata gdje će se u prostoru urediti određene funkcije, uključiti sve instalacije grijanja, elektroinstalacije i ostalo. Sama rekonstrukcija koja je obuhvaćena Ugovorom je zapravo dio ukupne rekonstrukcije koji će se vjerojatno kroz neko vrijeme izvoditi u etapama”, rekao je Patrčević.

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin osvrnuo se na ostale planove koje ovaj projekt nosi, a obuhvaća više od samih radova na zgradi.

“Uvijek trebate krenuti od temelja pa smo tako i mi ovdje krenuli. Ovdje je bilo brojnih problema jer je riječ o staroj gradskoj vijećnici, a te podrumske prostorije nastale su u 17. stoljeću i nisu adekvatno korištene sve do ovih radova. Mi smo predvidjeli dvije vrste radova. Jedna je ona koja će prethoditi samom uređenju prostora, a to su arheološka istraživanja u prostoru Muzeja grada Koprivnice. Godine 2009. smo već istražili pola tog dvorišta i tom prigodom smo prepoznali ostatke naselja iz 12. i 13. stoljeća. Čini mi se da će i ovi radovi usporedno s građevinskim radovima biti itekako važni u saznanjima o povijesti Koprivnice i moguće da ćemo dio tih istraživanja moći uklopiti u sam podrumski izložbeni prostor. Nakon građevinskih radova trebat će realizirati stalni postav. Ono što se trenutno radi je pokretanje nabave izrade interpretacijskog plana odnosno plana koji će definirati, zajedno s dizajnerima i ilustratorima, projektom rasvjete medijima na koji način ćemo prezentirati dvije teme o kojima smo pričali, a to su sakralnost i vinogradarstvo. Dvije različite teme koje će trebati isprepletati poprilično oprezno ne bi li spojili jedan intersenzualni doživljaj povijesti grada”, rekao je ravnatelj.

Dodao je kako se u sklopu projekta planiraju suorganizacije još nekih manifestacija.

“U lipnju je planirano četvrto izdanje Manifesta, manifestacije koje će ovom prilikom poprimiti međunarodni karakter budući da će nam se pridružiti kolege vinari iz Mađarske. Realizirat ćemo u ovim prostorima i nekih šest izložbi kroz ovaj projekt”, dodao je Čimin.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI