POTVRĐENA OPTUŽNICA Uskoro počinje suđenje SDP-ovu gradonačelniku za isplatu nezakonitih naknada za odvojen život

Proglase li ga krivim, prijeti mu šest mjeseci do pet godina zatvora


Autor: podravski.hr — 27.09.2018. / 11:19 Aktualno

Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je jučer USKOK-ovu optužnicu protiv gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića (SDP) kojeg se tereti da je 2012. i 2013. godine kao ravnatelj državne Agencije za zaštitu osobnih podataka za sebe zatražio naknadu za odvojeni život, premda na to nije imao pravo.
Prema optužnici, Dubravko Bilić nije živio odvojeno od svoje obitelji, već je na posao u Zagreb putovao iz Ludbrega. Tih godina na osnovi dodataka za odvojeni život Biliću je isplaćeno oko 14.500 kuna. Uskok koji je podignuo optužnicu smatra kako se Bilić time nepripadno okoristio počinivši kazneno djelo zlouporabe položaja i oštetivši državni proračun. Proglase li ga krivim, prijeti mu šest mjeseci do pet godina zatvora.
Biliću tužitelji stavljaju na teret da je “15. svibnja 2012. u Zagrebu, u svojstvu ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka, donio odluku o isplati naknade za odvojeni život u iznosu od tisuću kuna mjesečno. Temeljem te odluke mu je u razdoblju od svibnja 2012. do lipnja 2013. (kada postaje gradonačelnik Ludbrega, op. a.) na ime naknade za odvojeni život isplaćeno 14.500 kuna, iako je znao da na to nema pravo jer u tom razdoblju nije živio odvojeno od obitelji već je svakodnevno, službenim automobilom marke vw passat odlazio od mjesta svog prebivališta i prebivališta svoje obitelji u Hrastovskom u Ludbregu”.
Sjednicom optužnog vijeća predsjedavala je uskočka sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Maja Štampar Stipić koja je zakazala i pripremno ročište.
Bilić je u doba Milanovićeve Vlade došao na mjesto ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka s dužnosti šefa Gradske knjižnice u Ludbregu. Bio je i zastupnik u sedmom sazivu Hrvatskog sabora, a na vlast je u Ludbregu došao 2013. godine kao perspektivni član SDP-a. Na izborima 2017. godine osvojio je i drugi gradonačelnički mandat pobijedivši suparnike već u prvom krugu. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF