TVRDI STATISTIKA Parkirna mjesta osoba s invaliditetom prisvajaju mladi u ‘bijesnim pilama’

U Križevcima očito najviše rade po pitanju kažnjavanja pa su sankcionirali čak 63 prekršaja


Autor: podravski.hr — 08.12.2018. / 10:09 Aktualno

Ilustracija/Parking za osobe s invaliditetom najčešće zaposjednu "bijesne pile"

“Izašao sam iz trgovačkog centra i vidio parkiranu „ljutu makinu“ na mjestu gdje bi se trebale parkirati osobe s invaliditetom. Pažljivo sam pogledao ima li automobil kakvu oznaku, ali ja ju nisam uočio”, ogorčen je bio naš čitatelj koji je isključio mogućnost da vozač automobila možda nije shvatio da se radi o mjestu za invalide.

Ovaj slučaj dogodio se prije nekih tjedan dana i ovaj se vozač izvukao bez kazne za taj prekršaj. Mnogi od njih imaju “sreće” i prođu nekažnjeno, no ima i onih koji moraju platiti za svoje “nedjelo”. Prema podacima županijske policijske uprave, lani je na području županije sankcionirano samo 91 nepropisno parkiranje vozila na mjestima rezerviranima za parkiranje vozila osoba s invaliditetom. U Križevcima očito najviše rade po pitanju kažnjavanja pa su sankcionirali čak 63 prekršaja. Slično je i ove godine, pa su tako u deset ovogodišnjih mjeseci kazne dobila 52 vozača u županiji i čak njih 29 u Križevcima. Kazna, podsjetimo iznosi 700 kuna.

Gatarić: Iz automobila najčešće izlaze mlađe osobe

Tamo, doznajemo, policija na teren izlazi na poticaj gradske Udruge osoba s invaliditetom. Obiđu parkirališta i kazne one koji bez prava zauzmu mjesto rezervirano za osobe s invaliditetom.  Ispričao nam je to Petar Gatarić, šef Udruge osoba s invaliditetom.

– Mnogi vozači koriste znak pristupačnosti od člana svoje obitelji, što nije dopušteno. Znak je vezan uza osobu, a ne vozilo, i na to stalno upozoravamo. Ako se to dvaput prekrši, osoba s invaliditetom izgubit će pravo na znak pristupačnosti – objašnjava Gatarić i dodaje kako je zanimljivo da je najveći broj prekršitelja u automobilima vrijednima od 20.000 eura naviše, a iz njih izađu mlade osobe koje uopće nemaju invaliditet. (hš)