Potvrdili znanstvenici: Najmlađi Podravci živjet će pet godina duže od roditelja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prosječni očekivani životni vijek čovjeka povećao se za 5,5 godina u razdoblju od 2000. do 2016., objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija u godišnjem statističkom izvješću, a piše portal zdravlje.hina.hr

Oni koji su rođeni 2000. u svijetu mogu se nadati da će prosječno živjeti 66,5 godina a prosječna maksimalna očekivana životna dob na razini svijeta je porasla na 72 godine za djecu rođenu 16 godina kasnije, navodi se u izvješću.

Broj godina za koje se može očekivati da će biti proživljene u punom zdravlju, tzv. zdrave godine života, porasle su s prosječnih 58,5 godina 2000. na prosječno 63,3 u 2016. Globalni podaci također pokazuju značajne razlijke između bogatog i siromašnog dijela svijeta. Ljudi u bogatijim zemljama mogu oečkivati da će živjeti prosječno 18 godina dulje od stanovnika nerazvijenih zemalja.  

Muškarci češće umiru od bolesti

U Hrvatskoj očekivani životni vijek raste do 78,3 godine. Iako vodeća u regiji po očekivanom životnom vijeku Hrvatska u odnosu na razvijene zemlje Europske unije zaostaje nekoliko godina. Za one rođene 2000. prosječni životni vijek porast će na 74,4 godine (muškarci 70,7 a žene 78,0) a tzv. zdrave godine života prosječno su za te hrvatske građane 65,9 godina života (za muškarce 63, za žene 68,8 godina).

Portal zdravlje.hina.hr navodi kako za najmlađe građane Hrvatske rođene 2016. prosječni očekivani životni vijek je 78,3 godine (za muškarce 75, za žene 81,5 godina) a prosječno će imati 69 tzv. zdravih godina života (muškarci 66,4 godine a žene 71,7 godina). U odnosu na očekivane zdrave godine života u razvijenim europskim državama Hrvatska zaostaje između tri i četiri godine.

Muškarci imaju veće izglede umrijeti od bolesti koje se mogu spriječiti i liječiti. Muškarci širom svijeta imaju mnogo veće izglede umrijeti od nezaraznih bolesti koje se mogu spriječiti i liječiti te u prometnim nesrećama.

Od 40 vodećih uzroka smrti 33 uzroka pridonose više smanjenju životnog vijeka kod muškaraca nego kod žena. U 2016. izgledi za smrt 30-godišnje osobe od nezaraznih bolesti u dobi manjoj od 70 godina bila je 44 posto veća za muškarce nego za žene.

Globalne stope samoubojstava 75 posto su bile više za muškarce nego za žene u 2016. Smrti u prometnim nesrećama više su nego dvostruko brojnije kod muškaraca starijih od 15 godina nego za žene starije od 15 godina. Smrtnost zbog ubojstava četiri je puta veća za muškarce nego za žene. Žene žive dulje. Žene prosječno nadžive muškarce u svim zemljama svijeta a posebno u razvijenim zemljama.

Pretilost razlog smrtnosti

Jaz između očekivanog životnog vijeka muškaraca i žena najmanji je u zemljama u kojima žene nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti. U zemljama u kojima žene imaju pristup zdravstvenoj zaštiti smanjuje se broj smrti rodilja i time raste očekivani životni vijek žena. U siromašnim zemljama u kojima je manje zdravstvenih ustanova umre svaka 41. rodilja u usporedbi s razvijenim zemljama u kojima na 3300 rodilja umre jedna.

Životni vijek u SAD-u pada. U suprotnosti s uzlaznim trendovima u većini zemalja očekivani životni vijek u SAD-u proteklih se nekoliko godina smanjio. Očekivani životni vijek pao je sa 79 godina u 2014. na 78,5 godina u 2016. u SAD-u. Silazni američki trend potaknut je smrtima od predoziranja drogom i samoubojstvima, objavio je prošle godine američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Pretilost je drugi razlog, kazala je predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije Samira Asma u četvrtak u Ženevi.

(HINA)

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Eurojackpot 5+0 pogođen u Ludbregu

U 44. kolu igre Eurojackpot dobitak od 370.460,46 kuna osvojen je u Ludbregu. Listić je uplaćen na prodajnom mjestu Hrvatske lutrije. Ovakvih 5+0 dobitaka bilo

Položili vijence za poginule branitelje

U povodu obilježavanja godišnjice početka operacije Orkan te blagdana Svih svetih i Dušnog dana, kod Spomenika hrvatskoj slobodi u Koprivnici položeni su vijenci i zapaljene

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI