POVIJESNA ODLUKA Svim radnicima povišica! Minimalac raste na 4000 kuna, Podravka će plaćati i treći mirovinski stup

Novi kolektivni ugovor odnosi se na 2019. godinu, no on će ostati na snazi sve dok vodstvo kompanije i sindikati ponovno ne krenu u nove pregovore


Autor: podravski.hr — 10.10.2018. / 11:38 Aktualno

Radnici Podravke imaju razloga za zadovoljstvo

Četiri mjeseca trajali su pregovori vodstva Podravke d.d. i radničkih sindikata oko poboljšanja materijalnog statusa svih zaposlenika koprivničke kompanije, njih oko 5000. Veće plaće, veći putni troškovi i ostale pogodnosti koštat će kompaniju na godišnjoj razini oko 30 milijuna kuna.

Ksenija Horvat, šefica većinskog sindikata PPDIV-a i članica Nadzornog odbora kompanije je uime pregovaračkog tima rekla da imaju razloga biti zadovoljni.

– Nakon godina stagniranja u pogledu povećanja radnički prava, sada možemo reći da će svaki radnik imati prosječno 250 kuna veću plaću. Za najslabije plaćene radnike, koji su bili na minimalcu (sezonci op.a.) povećanje je to u neto iznosu od oko 1000 kuna. Njima će se, ali i onima na “polumenadžerskim” i menadžerskim ugovorima plaća povećati već od 1. listopada – rekla je Ksenija Horvat.

Dodajmo i kako nema više minimalnog koeficijenta od 1,20, sada će on biti čak 1,67. Novost je i uvođenje trećeg mirovinskog stupa za sve radnike, a štednju, na godišnjoj razini od 1000 kuna za svakog pojedinca, uplaćivat će, doznajemo, upravo ova prehrambeno-farmaceutska kompanija.

Šef Uprave Podravke Marin Pucar istaknuo je kako je poslovodstvo shvatilo da se nakon izlaska iz recesije i pozitivnog gospodarskog rasta tržište našlo u problemu odlaska radnika van države.

– Bez zadovoljnog djelatnika nema ni uspješne kompanije. U Podravci je lojalnost prema kompaniji i u drugom smjeru uvijek bila puno jača nego u ostalim kompanijama, ne samo kod nas nego i vani. Svake godine Hrvatsku napusti “grad poput Koprivnice”, migracije su došle u gospodarski i politički fokus i stoga naš dogovor ide u smjeru zadovoljnog radnika – navodi Pucar i dodaje kako novi kolektivni ugovor vrijedi sve dok se ponovno ne sjedne za stol i dogovori kako dalje, a to sve ovisi o poslovanju.

Inače, Pucar je naveo kako će Podravka u idućoj godini morati uprihodovati novih 100 milijuna kuna kako bi se “pokrila” nova davanja. Uz sva navedena poboljšanja statusa radnika, Podravka je u prethodnom razdoblju zaposlila 200 svojih radnika na neodređeno.

– Evo, sezonci će sada imati minimalnu plaću blizu 4000 kuna. Bit ću najsretniji ako uspijemo u roku tri godina da najniža plaća u Podravci bude 5000 kuna. (ib)

FOTO: Ivica Barać

Denis Paradiš (drugi s desne), šef PPDIV-a Hrvatska