Povjesničar Cik: Đurđevac gubi identitet, zar baš sve što je staro moraju srušiti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Završetak izgradnje zgrade poduzetničkog inkubatora ponovno je u raznim krugovima potaknuo rasprave je li rušenjem starih zgrada Fišerovo i Kovačevo i novim modernim zdanjem izgubljen povijesni izgled samog gradskog središta. Stariji Đurđevčani, kao i dio struke i povjesničara, i dalje smatraju da se stare zgrade nisu trebale rušiti te da modernim zdanjima, kao i samom poduzetničkom inkubatoru, nije mjesto u samom gradskom središtu, što potkrepljuju i podacima da svi drugi gradovi za urbanizam ne koriste strogi centar, a poduzetničke inkubatore smještaju u poduzetničke zone.

Nikola Cik, poznati đurđevački povjesničar, ističe kako je središte Đurđevca definitivno izgubilo prepoznatljivu vizuru kakvu je imalo oko 150 godina koliko je stajala zgrada koju je podigla obitelj Nöthig.

– Ako uzmemo u obzir što su nekad članovi te obitelji značili za Đurđevac i koliko se važnih događaja za povijest Đurđevca dogodilo, tada možemo biti zgroženi činjenicom da nije bilo volje i načina da se ta zgrada spasi od rušenja. Smatram da se za ovu novu zgradu mogla pronaći neka druga prikladna lokacija poput ledine u Novom naselju pokraj zgrade srednje škole – kaže Nikola Cik.

Nikola Cik

Staru zgradu iz 19. stoljeća, dodaje on, trebalo je obnoviti, što se sigurno  moglo ostvariti uz pomoću sredstava Europske unije i sličnih izvora. Tako se to, kaže Cik, radi u drugim gradovima i stara zgrada mogla je dobiti novu namjenu i biti ures Đurđevca.

– Kao povjesničar ponovno sam bio neugodno iznenađen kad je bilo očito da Đurđevčani ne mare za svoju baštinu. To se ne ogleda samo u nestanku gotovo svih zgrada iz 19. stoljeća, nego i u drugim situacijama. Primjerice, u Đurđevcu nemamo nikakav sabirni centar gdje bi se čuvali pisani i slikovni povijesni izvori relevantni za povijest Đurđevca i gdje bi se mogla proučavati bogata povijest našega grada. Sve što je staro i što svjedoči o nekom prošlom vremenu u Đurđevcu postaje nepoželjno – naglašava Cik.

Nikada, kaže Cik, nije bio protiv napretka niti protiv novogradnje. Sve je to, dodaje on, lijepo, funkcionalno i daje novu dimenziju gradu, ali ga jako čudi i žalosti činjenica da se baš sve što je staro i vrijedno mora srušiti.

– Zgrade poput one kakva je bila Nöthigova u središtu Đurđevca imaju kulturnu, povijesnu i povijesno-umjetničku vrijednost. Konkretno, ova zgrada svjedočila je o vremenu kada je Đurđevac prelazio iz vojnokrajiške u građansku upravu i dobivao obilježja gradskog naselja. Nažalost, djeci u Đurđevcu više nećemo moći pokazati kako je izgledala arhitektura 19. stoljeća, nego ćemo ih za to morati voditi u Koprivnicu, Bjelovar ili Zagreb – zaključio je Nikola Cik.

Zgrade iz 19. stoljeća koje su srušene prije tri godine

I arhitekti s đurđevačkog područja s kojima smo razgovarali nezadovoljni su narušavanjem povijesnog izgleda gradskog središta. I s novom modernom zgradom, slažu se arhitekti, napravljena su dva propusta. Ako su gradski oci već odlučili urbanizirati samo središte, smatraju arhitekti, onda je zgrada trebala biti “pomaknuta” više prema rubu Ulice Stjepana Radića, a ne uvučena. I prostorno ima propusta, a najveći je svakako što nema kolni prilaz i vlastito parkiralište. Sad ispada da će korisnici zgrade parkirati svoje aute na okolnim privatnim parkiralištima.

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI