Povjesničar Hrvoje Petrić objavio rad u prestižnom svjetskom časopisu Nature

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Povjesničar Hrvoje Petrić, redoviti profesor na Odsjeku na povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u četvrtak je u koautorstvu objavio rad u prestižnom svjetskom časopisu Nature. Sudjelovale su 34 istraživačke skupine iz raznih dijelova Europe, a Petrićevim doprinosom zastupljena je i Hrvatska.

– U protekla tri desetljeća Europu su poharale najveće poplave rijeka u posljednih pola milenija. U tom istraživanju utvrđeno je kako karakteristike europskih poplava posljednjih desetljeća nisu slične onima iz prethodnih stoljeća – istaknuto je u časopisu.

Petrić je posebno odradio poplave rijeke Drave od 16. stoljeća do danas. Istraživanjem povijesne dokumentacije utvrđeno je kako su poplave na mnogim mjestima snažnije nego prije, vremenski razmak između njih je promijenjen. U prošlosti su se poplave češće događale u hladnim danima, dok je danas globalno zagrijavanje jedan od glavnih pokretača njihova nastanka, istaknuto je u članku koji potpisuju 42 koautora iz raznih dijelova Europe, a među kojima je i povjesničar Hrvoje Petrić. Autori rada slažu se kako se upravljanje poplavama mora prilagoditi novim stvarnostima, jer se u ranijim preriodima 41 posto poplava događalo ljeti, dok danas predstavljaju 55 posto. Pojava poplava povezana je s promjenama količina padalina, isparavanjem, ali i otapanjem snijega.

Foto Arhiva PL

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI