Povratak u škole: Upute za roditelje čija djecu imaju veći rizik od zaraze

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pojedina djeca imaju veći rizik od obolijevanja te se za njih preporučuje online nastava. Nekoliko je takvih primjera:

Astma: Naravno, nema svako dijete koje boluje od astme jednak stupanj bolesti. Astma je plućna bolest, a koronavirus napada pluća pa su stoga djeca koja boluju od astme pod većim rizikom. Uz to, neki od lijekova kojima se tretira astma mogu oslabiti imunitet pa je stoga ovo dvosjekli mač.

Cistična fibroza je, naravno, bolest koja pogađa i pluća. Ta su djeca posebno sklona infekcijama pluća. Kako stare, njihova se pluća u određenoj mjeri pogoršavaju. Dakle, to bi ih također dovelo u veliki rizik od infekcije COVID-19.

Neuromuskularne bolesti ili poremećaj pokreta: Djeca koja boluju od ove bolesti možda nemaju spodobnost da potpuno prošire pluća, a jedan od razloga jest taj što su zbog slabosti mišića ili kroničnosti bolesti imali sekundarni problem s plućima i općenito su postali skloni respiratornim infekcijama. Osim toga, neka od djece koja imaju ovu bolest također koriste lijekove koji mogu oslabiti imunitet što znači da je rizik od obolijevanja od koronavirusa kod njih veći.

Djeca koja boluju od dijabetesa tipa 1 također su nisko rizični pacijenti, odnosno, u slučaju da se zaraze i koronavirusom, vjerojatno će imati samo blage simptome.

Što se tiče povratka djece u škole, bitno je napomenuti da su uvjeti različiti u svim školama, ali stoga je bitno nositi masku, fizički se distancirati i  održavati osobnu higijenu kako bi se spriječilo širenje virusa.

Tekst N1 Hrvatska

Foto Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI