Povratnica Nevenka: Moram raditi, imam srpsku mirovinu od samo 48 eura

Podravski list profile

Nevenka Benčić (74) svakodnevno, dok nema njenih mladih ukućana, prodaje povrće uzgojeno u svojim plastenicima i na poljima na štandu ispred svog imanja. Sve što prodaju, razumije se, njihovo je, a ponuda se mijenja ovisno o dobu godine. Tako se trenutno mogu kupiti krastavci po osam kuna, mladi krumpir po pet, a ima i mladog graška te još nešto sadnica povrća.

Tomislav i Jela Ivandić iz Grabičana zastali su i kupili svježe krastavce. Vele, žive u Austriji i takvog povrća ondje nema, a kad i ima, prodaje se po komadu. Tek što su oni kupili, zastala su još dva automobila po svoju ‘dozu’ domaćeg sezonskog povrća.

Nevenka Benčić (desno)

– Nikad nemam dosta povrća kolika je potražnja sada u predsezoni, a poslije neaš kome prodati – žali se Nevenka Benčić, povratnica iz Vojvodine.

U srijedu, kada smo je susreli, ‘mladi’ su baš bili otišli u Zagreb potpisati ugovore o potpori od 100 tisuća kuna za novi traktor koji planiraju kupiti jer bez njega ne mogu raditi. Proizvodnja povrća obiteljski je posao. U tri plastenika rastu rajčice i krastavci, a ostalo povrće na otvorenom. Prisiljena je raditi i rado pomaže dok može, jer mirovine iz Srbije smiješne su i za naše skromne prilike.

– Moja je mirovina iz Srbije 48 eura, 300-tinjak kuna, a suprugova još i gora, 24 eura, ni 200 kuna. Dobro je da djeca plaćaju račune pa se nekako preživljava – zaključuje vrijedna baka Nevenka.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Donirale namirnice za Pučku kuhinju

Članice županijske Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski u povodu Dana volontera i predstojećih blagdana posjetile su Pučku kuhinju koprivničkog Crvenog križa. Posjet su iskoristile i

Božićnica umirovljenicima iz Ludbrega

Umirovljenici i osobe slabijeg imovinskog stanja s područja Ludbrega, čija mirovinska ili druga primanja iznose do 1500 kuna, imaju pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti