Povratnica Nevenka: Moram raditi, imam srpsku mirovinu od samo 48 eura

Podravski list profile

Nevenka Benčić (74) svakodnevno, dok nema njenih mladih ukućana, prodaje povrće uzgojeno u svojim plastenicima i na poljima na štandu ispred svog imanja. Sve što prodaju, razumije se, njihovo je, a ponuda se mijenja ovisno o dobu godine. Tako se trenutno mogu kupiti krastavci po osam kuna, mladi krumpir po pet, a ima i mladog graška te još nešto sadnica povrća.

Tomislav i Jela Ivandić iz Grabičana zastali su i kupili svježe krastavce. Vele, žive u Austriji i takvog povrća ondje nema, a kad i ima, prodaje se po komadu. Tek što su oni kupili, zastala su još dva automobila po svoju ‘dozu’ domaćeg sezonskog povrća.

Nevenka Benčić (desno)

– Nikad nemam dosta povrća kolika je potražnja sada u predsezoni, a poslije neaš kome prodati – žali se Nevenka Benčić, povratnica iz Vojvodine.

U srijedu, kada smo je susreli, ‘mladi’ su baš bili otišli u Zagreb potpisati ugovore o potpori od 100 tisuća kuna za novi traktor koji planiraju kupiti jer bez njega ne mogu raditi. Proizvodnja povrća obiteljski je posao. U tri plastenika rastu rajčice i krastavci, a ostalo povrće na otvorenom. Prisiljena je raditi i rado pomaže dok može, jer mirovine iz Srbije smiješne su i za naše skromne prilike.

– Moja je mirovina iz Srbije 48 eura, 300-tinjak kuna, a suprugova još i gora, 24 eura, ni 200 kuna. Dobro je da djeca plaćaju račune pa se nekako preživljava – zaključuje vrijedna baka Nevenka.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti