Povrće za sve: Smanjuje rizik od srčanih bolesti i štiti od raka

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Batat je višegodišnja gomoljasta biljka porijeklom iz tropskih i suptropskih područja Srednje i Južne Amerike.  Spada u skupinu korjenastog povrća, te se odlikuje škrobnim i slatkastim okusom. Iznimno velika količina vitamina A batat svrstava u namirnice koje se ne bi smjele izbjegavati. 

Također, dobar je izvor vlakana, biotina, kalija, fosfora te vitamina B skupine, C vitamina, beta-karotena te metala mangana i bakra. Sadrži i fitosterole, karotene i karotenoide, folnu kiselinu, vitamine D i E te magnezij i željezo. Sadrži mnogo škroba i vrlo malo masti te je visokokvalitetna energetska namirnica.

Preporučuje se sportašima i dijabetičarima te svima koji zbog zdravstvenih razloga moraju paziti na prehranu. Hranjivi batat ima vrlo dobro djelovanje na organe endokrinološkog sustava. Blagotvorno utječe na debelo crijevo, slezenu, gušteraču, želudac i bubrege. Može pomoći i kod problema s kožom. Izvrsno neutralizira štetne slobodne radikale u organizmu i jača cijeli imunološki sustav.

Ako patite od dijabetesa ili viška kilograma, uvrstite zdravi batat na svoj jelovnik, i uživajte u njegovu aromatičnom okusu i zdravstvenim dobrobitima. Složeni ugljikohidrati i vlakna u batatu omogućuju postupno i polagano oslobađanje šećera i njegovu apsorpciju u krvotoku. Zato je izvrsna namirnica za osobe koje boluju od dijabetesa. Omiljena je namirnica i osobama koje kontroliraju tjelesnu težinu. Bogatstvo vlakana pruži sitost bez osjećaja težine i taloženja masti. Dodatna prednost batata leži u manganu, kojim obiluje.

Budući da batat je batat izvor vitamina B6, smanjuje rizik od srčanih bolesti. Beta-karoten iz batata snažan je antioksidans. Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu hranu s visokim udjelom beta-karotena (narančasto i lisnato povrće) imaju smanjen rizik od karcinoma. Batat je pokazao djelotvoran učinak na smanjenje rizika od raka pluća, debelog crijeva i želuca. Iako naizgled nalikuje običnom krumpiru, ne pripadaju istoj botaničkoj obitelji, donosi alternativa-za-vas.com.

FOTO Internet

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI