Povrtlari iz Hlebina: Nismo požalili što smo krenuli u uzgoj povrća

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zlatko i Snježana Belec iz Hlebina već 13 godina bave se uzgojem raznog povrća, a svake sezone prodaju i flance. Povrće uzgajaju na površini od jednog hektara i surađuju s Podravkom kojoj prodaju krastavce, papriku i patlidžan. Dio uroda, kao i flance, prodaju i na kućnom pragu.

– Imamo svoje stalne kupce pa kad tome pridodamo i suradnju s Podravkom, uspijevamo bez problema prodati kompletan urod. I potražnja za flancima je dobra pa nema potrebe da idemo po tržnicama. Trenutno imamo flance raznih  paprika, zelja i kelja koje prodajemo po kunu te raznih sorti paradajza čija je cijena dvije kune – kaže Zlatko Belec.

O povećanju uzgoja ne razmišljaju jer im velik problem predstavlja radna snaga. U sezoni berbe pomažu im njihova djeca, a teško je doći do radne snage koja bi im bila na raspolaganju kad im je pomoć najpotrebnija.

– Oko berbe ima puno posla pa je potrebno dosta radne snage. Uz pomoć djece na ovoj površini možemo obaviti berbu, a kako je sve manje onih koji su zainteresirani za ovakav sezonski rad, ne želimo povećavati uzgoj – kaže Zlatko Belec.

Od prodaje povrća i flanaca, ističu Zlatko i Snježana, dobro se može popuniti kućni proračun. Zlatko je inače zaposlen kao poštar, dok je Snježana zapravo “gazdarica” na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

– Iako bi situacija u povrtlarstvu mogla biti bolja, ne žalimo se jer prodamo sve što imamo i dobije se prihod koji nam donosi drugu, odnosno moju plaću.  Nismo požalili što smo krenuli u uzgoj povrća, a nadamo se da najbolje godine tek dolaze – zaključila je Snježana Belec.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI