Povrtlari o epidemiji: Da nije korone, godina bi za papriku bila konačno odlična!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Napokon je jednu dobru godinu za papriku dočekao OPG Đure Fonjaka iz Pitomače, koji je ove godine posadio sto tisuća sadnica paprike na četiri rali. Kvaliteta je izvrsna, kao i urod, no kako nam kaže mlada snaha obitelji Fonjak, Petra, koja proizvode OPG-a prodaje na koprivničkoj tržnici, problem je cijena, koja je niska, pogotovo za prodaju na veliko, koja čini velik dio plasmana ove vrijedne obitelji.

– Tri kune za kilogram na veliko, no pokrivamo se prodajom na tržnicama, gdje je cijena pet do osam kuna za kilogram paprike – rekla nam je Petra.

Petra: Pokrivamo se prodajom na tržnicama

OPG Fonjak povrćarstvom se bavi 20-ak godina, a Petra kaže da se od toga može živjeti, ali mora se puno raditi i svaštariti, imati više povrtnih kultura jer svaki put urod jedne podbaci, pa se pokrivaju dobrim urodom druge kulture.

– Ove je godine problem i koronavirus, zbog kojeg prodaja ide slabije, a i cijene su niže. No, tko hoće raditi, može od toga dobro živjeti. Cijela je obitelj u ovom poslu, svekar, svekrva, ja, muž, njegova sestra. Imamo i osam sezonaca koji nam pomažu. To su svake godine isti ljudi, tako da nam radna snaga nije problem – priča Petra.

OPG uzgaja i grah, kelj, kupus, koji imaju cijele godine, kukuruz šećerac, rajčicu, salatu, krumpir, luk, mahune, krastavce, itd., i sve to proizvode na veliko, na većim površinama zemljišta, sveukupno 15 hektara. Osim Koprivnice, prodaju i u Bjelovaru te Virovitici. Obitelj je vrijedna cijele godine, a jedino razdoblje kad mogu malo odahnuti od posla je siječanj.

Petra kaže kako im je trebalo čak deset godina da njihovi proizvodi budu poznati i priznati, pa tako preko otkupne stanice svoje proizvode plasiraju velikim trgovačkim lancima, a na taj način imaju siguran otkup. Isplata je u roku, i sve preko računa OPG-a.

– Najveći je problem ovog posla vrijeme, a onda i uvoz. Ulozi su veliki i uzgojem samo jedne kulture ne bi se moglo živjeti. Srećom, ove nas je godine zaobišla tuča, koja nas je lani u srpnju pogodila čak četiri puta. Lani paprike nismo ni imali. Ove se godine nemamo na što žaliti, samo treba raditi – zaključila je vrijedna Petra Fonjak.

FOTO Mirela Ištvanović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI