Povrtlarka Brankica: Za mene je zelena gnojidba neizostavna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Brankica Kovač iz Novog Virja jedna je od rijetkih poljoprivrednica koja se koristi zelenom gnojidbom. Na površini od 1,5 hektara uzgaja mahune i paprike, a kako bi poboljšala kvalitetu tla, obvezno provodi zelenu gnojidbu. Nakon sezone berbe posadila je biljke za zelenu gnojidbu koje će uskoro zaorati, čime će zemlju obogatiti novim hranivima koji pomažu u suzbijanju korova i sprječavanju isušivanja tla tijekom ljetnih mjeseci.

– Za mene je zelena gnojidba neizostavna, a da je itekako korisna uvjerim se svake sezone po količini i kvaliteti uroda. Kako nam divlje svinje neprestano rade štetu na površinama s kukuruzom, odlučila sam krenuti u uzgoj povrća i mogu reći da nisam požalila – kaže Brankica Kovač.

Sav svoj urod Brankica predaje otkupljivaču s kojim ima ugovor, a iako bi otkupne cijene mogle biti veće, ipak se uzgojem popuni kućni proračun. 

– U uzgoju mi pomažu kćeri i suprug, a kad je udarna sezona berbe onda pronađem i radnike da nam pomognu. Bez obzira na to što su otkupne cijene daleko od idealnih, ne žalim se. Uzgoj povrća je, uz brigu o okućnici i domaćinstvu, moj posao koji obožavam raditi ma koliko ponekad zna biti i mukotrpan – zaključila je Brankica Kovač.

Foto Đuro Grčić

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI