Pozadina pogibije: Nismo izgubili samo mještana, nego i dušu sela

Prošli je tjedan mjesto Cirkvena u općini Sveti Ivan Žabno u Prigorju obilježila tragedija u kojoj je smrtno stradao mještanin Mirko Kovačić. Nesreća se dogodila na polju, gdje je 71-godišnjak traktorom zetor, za koji su bile priključene tanjurače, obrađivao polje. 

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Prilikom okretanja traktorom uz rub odvodnog kanala došlo je do proklizavanja kotača i prevrtanja traktora te ispadanja vozača, dok je traktor vozača prikliještio. Vozač je na mjestu događaja preminuo. Tijelo je prevezeno na Odjel patologije Opće bolnice Bjelovar, a policijski službenici dostavit će izvješće nadležnom državnom odvjetništvu – stoji je u policijskom izvješću s mjesta nesreće.

Tragična prošlotjedna nesreća u kojoj je život izgubio Mirko

Iza policijskog izvješća i velike tragedije ostala je ožalošćena obitelj, ali i cijelo mjesto Cirkvena u kojem je Mirko bio cijenjen i vrijedan član društva, o čemu su nam posvjedočili brojni mještani, a više o Mirku rekla nam je predsjednica KUD-a u kojem je Mirko bio dugogodišnji član.

– Mirkovi glazbeni počeci krenuli su u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u  njegovoj rodnoj  Cirkveni gdje je svirao pune 52 godine. Osim sviranja orgulja, vodio je i crkveni zbor koji je bio poznat po tome što je svake godine na Cvjetnu nedjelju izvodio Muku gospodina našega Isusa Krista po Mateju. To je bila tradicija u Cirkveni više od sto godina koja se prekinula 2017. godine kada je Mirko prestao djelovati u službi orguljaša – rekla nam je Vesna Dolački.

Dodala je da je kao voditelj KUD-a u Cirkveni djelovao 31 godinu zajedno sa svojom suprugom Marijom koja je vodila plesnu sekciju, dok je on vodio tamburašku i pjevačku.

Mirko Kovačić

– Pod njihovim vodstvom izmijenilo se mnogo generacija djece i mladih koji su dolazili na probe s veseljem i voljom nešto naučiti.  Bilo je tu lijepog druženja, upoznavanja, nastupa, izleta i putovanja. Svi pamte te lijepe i bezbrižne uspomene kao nešto neprocjenjivo. Mirko je puno dao našem selu Cirkvena u kulturno-tradicionalnom smislu žrtvujući svoje slobodno vrijeme. Uvijek kada bismo negdje došli nastupati, naš Mirko bi s ponosom rekao: Mi smo KUD ‘Stari graničar’ iz Cirkvene. Bilo je lijepo biti s njim u društvu sve ove godine, učiti s njim i od njega – prisjetila se Vesna.

Mirko je bio vanjski suradnik kao voditelj tamburaškog orkestra u osnovnoj školi Dubrava, Farkaševac, Rovišće, Sv. I. Žabno, učenički dom Križevci i vrtić ‘Zraka sunca’ Križevci, a jedno je vrijeme vodio pjevačko društvo u Farkaševcu. Sa svojim tamburaškim i pjevačkim sastavima sudjelovao je na županijskoj  i državnoj razini gdje je postizao brojne uspjehe.

– Imao je puno strpljenja i volje za rad s djecom jer je volio glazbu i pjesmu pa je i njima pokušavao prenijeti dio te ljubavi. Jako smo tužni zbog odlaska našega voditelja i prijatelja jer ništa više neće biti isto bez njega – emotivno su se oprostili od njega njegovi sumještani.

FOTO Privatna arhiva / Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI