Pozadina priče: Bivši šef vatrogasaca prijavljen da je oštetio postrojbu za 300 tisuća kuna

Ivan Matosović (63), umirovljeni visokopozicionirani županijski vatrogasac i negdašnji zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Križevci, osumnjičen je da je zlouporabio položaj i ovlasti kada je rukovodio tom postrojbom. Ne otkrivajući identitet Ivana Matosovića, to su početkom tjedna priopćili iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Usluge bez fakture

– Sumnja se da je osumnjičeni kao odgovorna osoba ustanove s područja Koprivničko-križevačke županije prekoračio granice svojih ovlasti na način da je bez suglasnosti upravnog vijeća i osnivača od 2014. do 2018. godine zaključivao godišnje poslovne ugovore s drugim trgovačkim društvom temeljem kojih je upućivao djelatnike ustanove na područje druge županije radi davanja određenih usluga, a koje usluge nisu fakturirane, čime je ustanova oštećena za oko 305.530 kuna – priopćeno je iz policije čiji su kriminalisti nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru podnijeli posebno izvješće.

Ivana Matosovića kontaktirali smo odmah nakon što smo doznali kako se njegov identitet krije iza policijskog priopćenja završenog kriminalističkog istraživanja gospodarskog kriminaliteta u JVP-a Križevci, no on nas je uputio na svog odvjetnika Aleksandra Aleksovskog.

– U ovom trenutku ne bih želio ništa komentirati. Vrlo sam oprezan zbog faze u kojoj je postupak, uostalom, potpisali smo policiji da ne smijemo pričati. Sve što znam o predmetu su četiri rečenice koje smo manje-više saznali iz medija. Spis će vjerojatno pripasti bjelovarskim tužiteljima, on još nije formiran, a dok bude, tek onda imam pravo izvršiti uvid i kopirati si ga da bih ga proučio – kazao je Aleksandar Aleksovski, odvjetnik Ivana Matosovića.

Prijavom protiv bivšeg šefa križevačkih vatrogasaca nastavljena je tako zamršena priča u toj postaji koja je godinama protkana intrigama, sukobima, prijavama i drugim zamršenim odnosima.

Sporno odmorište

Kako smo neslužbeno doznali, policijski izvidi koje su naredili bjelovarski tužitelji protiv Ivana Matosovića krenuli su 2018. godine nakon što je u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje (DUSZ) stigla anonimna kaznena prijava. Pune dvije godine policijski su istražitelji provjeravali istinitost navoda te prijave, svoja saznanja nakon završenog kriminalističkog istraživanja proslijedili su u omotnici posebnog policijskog izvješća bjelovarskim tužiteljima na odlučivanje. Na temelju tih dokumenata tužitelji će odlučiti hoće li krenuti u postupak i podignuti optužnicu, ili će pak odustati od kaznenog progona protiv Matosovića. Ova druga varijanta, čini se, ipak nije vjerojatna opcija.

Ivan Matosović

Što se Matosoviću kriminalističkim istraživanjem stavlja na teret, ipak nije potpuno poznato. Ako je točno da je sve krenulo nakon ‘anonimke’ iz 2018. godine čiji nam je sadržaj poznat, Matosović se tereti za sklapanje štetnog ugovora za JVP Križevci zbog korištenja odmarališta Straško na otoku Pagu. Pripadnici križevačke Javne vatrogasne postrojbe prema ugovoru koristili su se tim odmaralištem, a zauzvrat su obavljali vatrogasnu zaštitu. Bila bi to ‘win-win’ situacija, kako bi se u poslovnom svijetu reklo, no očito da ipak u tom odnosu nije sve bilo po slovu zakona. Je li zaista bilo nezakonitosti, utvrdit će istraga, ako predmet dođe do faze optužnice na Općinskom sudu u Bjelovaru, vjerojatno i suđenje. Kako nam točni detalji policijske prijave nisu nam poznati, izdaleka gledano, očito se tvrdi kako JVP Križevci odmaralištu nije ispostavljala fakture, a trebali su i tu je nastala šteta od spomenutih 300.000 kuna.

Sukob Furmeg-Matosović

Ivan Matosović je, podsjetimo, na čelo JVP-a Križevci došao 2012. godine kada je Upravno vijeće te ustanove razriješilo Valenta Furmega s mjesta zapovjednika. Kako je pravomoćno potvrdio Županijski sud u Varaždinu, Furmeg je nezakonito dobio otkaz te je morao biti vraćen u JVP na posao na radno mjesto pripadajuće njegovoj stručnoj spremi, a postaja mu je bila dužna isplatiti zaostatak u razlikama plaća. Novi zapovjednik, Ivan Matosović, Valenta Furmega odbio je vratiti na radno mjesto za koje je propisana viša stručna sprema, zato što je jedino takvo mjesto, osim zapovjednika, ono vatrogasca zaduženog za opremu. Kako se pričalo po Križevcima, Matosović je na tom mjestu htio čovjeka od povjerenja, a ne Furmega kojem, zbog turbulentne prošlosti s njim i različitih pogleda na vođenje postrojbe, nikako nije vjerovao.

Nakon što je Furmeg vraćen na posao, JVP Križevci s Matosovićem na čelu protiv njega je podigla nekoliko kaznenih prijava koje se tiču isplaćivanja duplih dnevnica i još nekih nepravilnosti za koje su smatrali da su napravljene za vrijeme kad je zapovjednik bio Valent Furmeg. U jednom od tih postupaka vezanom uz dnevnice, Valent Furmeg nepravomoćno je proglašen krivim, o čemu smo pisali u Podravskom listu. Koprivnički je sud tada nepravomoćno utvrdio kako si je Furmeg kao zapovjednik dvostruko naplatio 1020 kuna dnevnica.

Kako god bilo ozbiljno, prijava protiv Matosovića, neodoljivo, barem onako izdaleka, upućuje kako je ovo još jedan u nizu nastavaka vrlo sočne vatrogasne sapunice u Križevcima protkane izdajom, nepovjerenjem, međusobnim podmetanjima, anonimnim prijavama, sudovanjima, kaznenim prijavama i brojnim policijskim istragama.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI