Pozadina prodaje gradskog plina: Grad povlači 16 milijuna kuna u svoju blagajnu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Gradski proračun ponovno će uprihoditi novac od prodaje udjela u poduzećima Koprivnica plin i Koprivnica opskrba. Na sutrašnjoj (utorak) sjednici Gradskog vijeća naći će se odluka o smanjenju temeljnog kapitala gradskog poduzeća Komunalac, čijih će se 25 posto udjela u Plinu i Opskrbi prodati za 16 milijuna kuna.

Zahtjev za smanjenjem temeljnog kapitala – odnosno predaju novca od prodaje svojih udjela na raspolaganje gradskoj vlasti – Gradu Koprivnici uputila je šefica uprave Komunalca Nataša Tetec.

Veći dio novca od prodaje udjela, 15,9 milijuna kuna, povlači se u gradski proračun, dok ostatak ide u općinske proračune Drnja, Đelekovca, Koprivničkih Bregi, Novigrada Podravskog, Koprivničkog Ivanca, Sokolovca i Legrada, koji su manjinski suvlasnici Komunalca. Njima će „sjesti“ po 16.000 kuna.

Komunalac je u veljači 2017. godine prodao 75 posto udjela

Podsjetimo, Komunalac je u veljači 2017. godine prodao 75 posto udjela u Plinu i Opskrbi njemačkom RWE-u za 51 milijuna kuna, a gradska vlast od toga je „povukla“ 20 milijuna kuna u proračun, također smanjivši temeljni kapital Komunalca.

Potrošnja tog novca do danas je ostala predmetom polemike između vlasti, koja tvrdi kako je tih 20 „milja“ otišlo u investicije, i oporbe, koja tvrdi kako je samo pokrpan dio rupa u proračunu.

Prošli tjedan pitali smo gradsku vlast zašto ponovno povlači novac iz Komunalca te kakvi su joj planovi s tih 16 milijuna kuna, no odgovor nismo dobili.

Posljedica prodaje koprivničkog „plinskog biznisa“, o čemu se stručna javnost izrazila gotovo beziznimno pozitivno, jest to da gradsko komunalno poduzeće vrijedi za 70-ak milijuna kuna manje, odnosno temeljni kapital smanjen mu je s oko 240 milijuna kuna na oko 170 milijuna kuna. Komunalac je od toga uprihodio 31 milijuna kuna, a Grad Koprivnica, nakon prodaje zadnje četvrtine udjela, uprihodit će ukupno 36 milijuna kuna.

Komunalac je svoj „plinski prihod“ potrošio na saniranje minusa na žiroračunu i dugova prema dobavljačim. Navodno je kupac preostalih udjela u Plinu i Opskrbi ponovno RWE, što je i jedino logično.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI