‘POŽAR’ U BLAGAJNI Država vatrogascima povećala plaće, Grad ih mora smanjivati jer nema novca

Ni Podravka JVP-u nije platila fakturu od 250.000 kuna


Autor: podravski.hr — 26.03.2018. / 15:21 Aktualno

Marijan Kicivoj (u sredini), zapovjednik JVP-a Koprivnice

Pred koprivničkim vatrogascima teški su dani. To se može zaključiti iz minusa od 780.000 kuna u koji je Javna vatrogasna postrojba potonula lani, kao i iz neslužbenih signala sa Zrinskog trga da se taj minus neće pokrivati iz gradskog proračuna, nego će se JVP morati sam s njime nositi.
Kako je uopće došlo do lanjskog gubitka i kako ga JVP namjerava pokriti?
– Osnovni uzrok minusa je to što faktura koja je od strane industrije trebala biti plaćena do 31. prosinca, nije plaćena. Usto, država je lani donijela uredbu prema kojoj su plaće državnih službenika povećane triput po dva posto, a minimalni standard, novac koji dobivamo od države, nije povećan – objašnjava zapovjednik JVP-a Marijan Kicivoj.
Iz nekog razloga nije htio otkriti koja je to „industrija“ kasnila s plaćanjem usluga vatrogascima koji je čuvaju od požara, pa je tako nastala rupa u njihovoj blagajni, no u izvješću koje je nedavno podnio Vijeću piše – Podravka.
„Nisu naplaćena dospjela potraživanja od Podravke, čija je valuta plaćanja bila u subotu 30. prosinca 2017. godine, sukladno roku od 60 dana.“ – piše tamo.
Radi se o oko 250.000 kuna, a još oko 450.000 kuna odnijelo je šestpostotno povećanje plaća, koje je naložila Vlada, ne pokrivajući to povećanje kešom iz državnog proračuna. Zahvaljujući dobiti JVP-a iz 2016. godine, konačni lanjski rezultat je minus pola milijuna kuna.
– Dali smo prijedloge novih pravilnika o radu, o plaćama i o unutarnjem ustroju, u pregovorima smo sa sindikatom i u ovome trenutku ne bih mogao više reći. Smanjivanje broja djelatnika u ovome trenutku nije opcija. Također smo u pregovorima s pravnim subjektima o promjeni ugovora o protupožarnoj zaštiti, koji su potpisani još 2010., a u međuvremenu se mnogo toga promijenilo. Tražimo i višu cijenu za naše usluge, ali o detaljima ne mogu jer je to poslovna tajna – rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe.
Potvrdio je kako je na stolu i smanjenje plaća vatrogascima. Za koliko? Više nismo uspjeli doznati ni od sindikalnog predstavnika Marija Radotovića.
– Pravilnici su u izradi i vjerujem da će se sve završiti u dobroj namjeri na obostrano zadovoljstvo. Koprivnički vatrogasci ne traže nikakve ekstra beneficije, nego samo ono što je propisano zakonom. Želimo da vatrogasci zadrže ovo što imaju, uz neke korekcije – kazao je on.
Zapovjednik Kicivoj očekuje da će mjere koje poduzima stabilizirati financije JVP-a. To bi značilo da se vatrogasci odreknu dijela primanja i da Podravka, Bilokalnik i druge tvrtke koje oni štite pristanu na povećanje ugovora. A ako do toga ne dođe? Prema svemu sudeći, morat će se dogoditi bolni rezovi.
– Svi moraju napraviti kompromis kako bi se stabiliziralo poslovanje JVP-a. No, mogu zajamčiti da naša operativna spremnost nije narušena – tvrdi Kicivoj. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF