Pozitivni rezultati: Koronavirus ne prenosi se dojenjem

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Majčino mlijeko je sigurno i ako je majka zaražena koronavirusom, on se dojenjem ne prenosi na novorođenče, rezultati su istraživanja koje su proveli stručnjaci s Odjela za neonatologiju sveučilišta u Torinu, a objavljeni su u ponedjeljak u stručnome časopisu Frontiers in Pediatrics. 

– Mikrobiološke analize su pokazale da se koronavirus dojenjem ne prenosi s majke na bebu, što je vrlo važno saznanje”, rekao je profesor David Lembo, ravnatelj sveučilišnog laboratorija za molekularnu virologiju Odjela za kliničke i biološke znanosti, koji je vodio istraživanje. Majke pozitivne na Covid-19 pritom su se pridržavale svih zdravstvenih mjera – koristile su maske za zaštitu lica, održavale su higijenu ruku te su redovito dezinficirale predmete koje su koristile. Nijedna beba nije oboljela od Covida-19.

– Rezultati su poticajni i za majke i za zdravstvene radnike koji se brinu o zdravlju majki i djece”, kazao je prof. Lembo. Istraživanje ide u prilog nedavnim preporukama WHO-a kojima se, čak i uz dosad dostupne limitirane informacije te uzimajući u obzir sve prednosti dojenja na imunosni sustav djeteta, ono savjetuje i Covid-pozitivnim majkama – istaknuo je koordinator istraživanja i ravnatelj sveučilišne neonatologije u torinskoj bolnici Sant’Anna Enrico Bertino.

Prof. Lembo je istaknuo da se na torinskom sveučilištu već godinama istražuje antiviralno djelovanje majčinog mlijeka, dodavši da su otkriveni i neki njegovi novi aktivni sastojci koji novorođenče mogu zaštititi od virusnih infekcija.

– Iz toga razloga, osim u posebnim slučajevima, dojenje je važan izvor zdravlja za novorođenče i iznimno je značajno za jačanje imuniteta bebe – zaključio je Lembo. (hina)

FOTO theconversation.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI