Poznaniku kojem duguje 40.000 eura stavio pištolj na čelo i rekao da će ga ubiti. Žrtva je doživjela srčani udar, a nasilnik osuđen – uvjetno

Sud je u nepravomoćnoj presudi zaključio kako je Stjepan Mariju ozbiljno prijetio da će ga usmrtiti, ali ocjenjuje da nema potrebe djelovati na optuženika strožom kaznom


Autor: podravski.hr — 18.11.2018. / 11:47 Aktualno

Ilustracija / Zbog prijetnje pištoljem osuđen na sedam mjeseci uvjetno

Stjepan (60) osuđen je na sedam mjeseci uvjetnog zatvora jer je lani u veljači na parkiralištu u Donjoj Stubici uperio pištolj u glavu poznaniku Mariju prijeteći da će ga ubiti, presudio je Općinski sud.
Prema presudi, Mario ga je tog jutra pitao kad će mu više vratiti novac koji mu duguje, a Stjepan je u tom času rekao: “Evo, sad ću ti vratiti”. Potom je iz automobila uzeo pištolj i cijev uperio u Marijevo čelo.
– Sad ću ti isplatiti dug – zaprijetio mu je, a Mariju su se od straha noge tog časa odsjekle.
Sud je u nepravomoćnoj presudi zaključio kako je Stjepan Mariju ozbiljno prijetio da će ga usmrtiti, ali ocjenjuje da “nema potrebe djelovati na optuženika strožom kaznom, niti ima potrebe izrečenu kaznu zatvora izvršiti, nego će na daljnje optuženikovo ponašanje, kao i na ponašanje svih drugih počinitelja sličnih kazneni djela, dovoljno odvraćajuće djelovati prijetnja izvršenja kazne zatvora tijekom vremena provjeravanja od dvije godine”.
Stjepan je na sudu rekao kako je tog dana sinu vozio krumpir i poslovnu dokumentaciju. Parkirao je uz zgradu gdje sin stanuje, a iza njega je vozilo parkirao Mario te mu je prepriječio put.
– Rekao sam mu da se makne, a on je mene pitao kad će mu jedan moj poznanik vratiti robu. Ja sam njega pitao kad će on meni vratiti novce koje sam mu posudio. Posudio sam mu u dva navrata 3300 eura koje mi nikad nije vratio. Podnio sam zbog toga tužbu protiv njega, ali ne znam vodi li se postupak i ne sjećam se kojem sam odvjetniku to dao – tvrdi Stjepan i ističe kako su se nakon toga mirno razišli.
Navodi kako pištolj nema niti ga je ikad imao. Mario ga je odmah prijavio policiji za prijetnje, ali kasnije, prilikom pretresa vozila i kuće pištolj nije pronađen.
Mario je svjedočio kako su Stjepan i njegovi kompanjoni uzeli od njega građevinsku opremu koju nikad nisu vratili. Bila je riječ o rabljenoj opremi vrijednoj oko 40.000 eura. Obećali su mu da će mu dati novac jer su opremu prodali, ali to nikad nisu učinili.
– Tog dana tamo sam se parkirao jer sam morao po osobnu iskaznicu u obližnju zgradu policije. Tamo sam sreo Stjepana i normalnim tonom sam ga pitao kad će mi vratiti novce. On je odjednom ispod vozačeva sjedišta uzeo pištolj, stavio mi ga na čelo i rekao da će me sad tu upucati. Od stresa nisam ništa vidio oko sebe, već sam odmah otišao do 50-ak metara udaljene policije i prijavio prijetnju. Malo poslije za mnom je u postaju došao i Stjepan jer je znao da ću ga prijaviti. Što da vam kažem? Bio sam u silnom šoku i stresu, a za 15 dana doživio sam i srčani udar – naglasio je Mario.
Premda pištolj nije pronađen, niti postoje svjedoci koji su ga vidjeli, Općinski sud snatra kako se iz iskaza žrtve i drugih dokaza može zaključiti kako se to dogodilo upravo onako kako Mario opisuje.
– Optuženik nije dao logične razloge zbog čega bi ga oštećenik lažno teretio, niti je na logičan način opisao motive koji su ga nagnali da za oštećenikom uđe u policijsku postaju. Ovakav njegov postupak, po ocjeni suda, dokazuje da je optuženik znao da je oštećeniku dao motiva da podnese kaznenu prijavu te se uplašio posljedica – zaključuje Općinski sud u nepravomoćnoj presudi.

Ilustracija / Zbog prijetnje pištoljem osuđen na sedam mjeseci uvjetno

FOTO: ILUSTRACIJA