Poznati proizvođač jaja o megainvesticiji: Stanje na tržištu je katastrofa, možda se ostvari za pet godina

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Saša Milanović, čija firma Samita već dugih 30 godina proizvodi i distribuira jaja, već godinama sanja o proširenju kapaciteta farme u koprivničkom prigradskom naselju Reka. Još prije dvije godine krenuli su sa studijom utjecaja na okoliš za višemilijunsku megainvesticiju kojom bi povećali kapacitete za čak 130 posto u odnosu na sadašnje.

S obzirom na to da se radi o velikom projektu, trebalo je ishoditi mnoštvo „papira“, a potom je došla i korona te rast cijena sirovine pa se situacija zakomplicirala.

– Ma, stanje na tržištu je katastrofa. Recimo samo, cijena kukuruza skočila je s jedne kune na kunu i pol pa čak i više, dok je cijena jaja praktički ostala ista ili je nešto pala – priča nam Saša Milanović koji se još uvijek nada da će ova za njega najveća investicija dosad zaživjeti, no…

– Nadam se. Možda kroz pet godina, ako se situacija stabilizira – govori, a upravo sljedeći tjedan kreće nova javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš.

Saša Milanović

Milanović pojašnjava kako je studija samo preduvjet za ostalu dokumentaciju, građevinsku dozvolu, a potom i apliciranje na fondove i ostale izvore financiranja. No, glavni je uvjet, kaže, računica – isplati li se ili ne.

Milanovićeva Samita, dodajmo, planirala je obnovu postojećih objekata za uzgoj kokoši nesilica te gradnju dva nova objekta, svakog kapaciteta 30.000 kokoši nesilica. Ukupni kapacitet nakon te investicije bio bi oko 105.000 kokoši nesilica, što bi ih svrstalo među ponajveće u zemlji.

Samita, koja posluje već 30 godina u prigradskom naselju Reka, otprilike šest kilometara od centra Koprivnice, trenutno ima dva peradarnika za uzgoj kokoši nesilica, a kapacitet je oko 45.000 komada. Imaju i pet silosa za prihvat sirovina i stočnu hranu, mješaonicu stočne hrane, sortirnicu jaja, halu za fermentaciju gnoja, skladište i pomoćne objekte. Kažu kako dosta pažnje poklanjaju i zaštiti okoliša, ali i brizi o tome da njihovo poslovanje ne narušava dnevnu rutinu mještana. Inače, najbliže kuće od Samitinih peradarnika udaljene su nešto više od 100 metara.

– Utjecaj zbog emisije neugodnih mirisa moguć je prilikom utovara gnoja na prijevozna sredstva nakon odvođenja s lokacije zahvata. No, zbog obrade gnoja u građevini za fermentaciju gnoja, koja je 250 metara udaljena od naselja, ovaj utjecaj ne smatra se značajnim – kažu i dodaju kako je utjecaj neugodnih mirisa povremen i kratkotrajan te da se zbog redovitog izgnojavanja u peradarnicima sprječavaju emisije neugodnih mirisa.

Također, ističu da trenutno u Samiti rade četiri djelatnika, a nova investicija predviđala bi i novo zapošljavanje.

– Za vrijeme izlova kokoši i naseljavanja farme moramo osiguravati i dodatnu pomoćnu radnu snagu, oko 20 ljudi. Prednost pri zapošljavanju imaju osobe s prebivalištem u naselju Reka, odnosno gradu Koprivnici – pojašnjavaju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI