Poznatom Koprivničancu posudio 15.000 eura, ovaj mu nije vratio

Na Općinskom sudu u Koprivnici uskoro će se, ako optužnica bude potvrđena, rasplitati jedna tužna koprivnička priča nekoć dobrih poznanika, čak i prijatelja, čije je povjerenje i prijateljstvo rastavio novac. I to velika svota. Glavni protagonisti priče su Ivan (37) i Nikola. Oboje djeca koprivničkih poduzetnika, dosta poznatih u gradu. Ivan je, kako tvrdi optužnica, od Nikole posudio najmanje 15.000 eura koje mu nikada nije vratio.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Plaćao putem bonova kladionice

Posudio je Nikola, kako sam kaže, 19.000 eura, no samo za 15.000 ima nekakav trag zato što mu je na njegovo traženje putem bonova kladionice uplatio oko 4.000 eura. Sve se to događalo od prosinca 2017. pa do 10. veljače prošle godine. Nikola, koji je s Ivanom tada igrao u jednom koprivničkom nogometnom klubu, povjerovao je Ivanu da će mu vratiti i više od posuđenog iznosa. Misleći pritom malo i na sebe, a ništa ne sumnjajući, Nikola je pristao i posudio mu najmanje 15.000 eura. Ivan mu je, kako kaže optužnica, neistinito predočavao da će tijekom listopada dobiti isplatu od 32.000 eura. Navodeći kako mu je potrebno da mu Nikola uplati daljnje novčane iznose kako bi mu banka uplatila novac, Nikola je Ivanu uplaćivao novac. Malo pomalo, iznos se popeo do vrtoglave svote. Kad je Nikola čuo u gradu, što je bila javna tajna, da Ivan na jednak način posuđuje novac od drugih viđenijih Koprivničanaca i u pravilu ostaje dužan, početkom travnja prošle godine Ivana je kazneno prijavio policiji.

Ivan otišao u Irsku

Ivan je u međuvremenu iz Hrvatske bio otišao u Irsku koju je zbog problema s Poreznom upravom morao napustiti, a vratio se u Zagreb gdje trenutno živi. Do danas Nikoli nije vratio novac koji je posudio. Nakon podizanja kaznene prijave Ivan je ispitan u svojstvu osumnjičenika. Priznao je kako dug postoji, ali da nije Nikoli lagao, niti ga dovodio u zabludu. Tvrdi kako je Nikola znao sve, “da se radilo o poslu i da su radili i prije, a da su sada zapele neke stvari”.

– Ako dođe do sudskog postupka, mogu apsolutno dokazati da to kazneno djelo ne postoji, a dug ne negiram. Iznos duga je nešto manji od 19.000 eura, negdje oko tog iznosa, nije više od 15.000 eura. Novac sam od njega posudio zbog posla. Nije se ovdje radilo o mojim osobnim potrebama, on i ja imamo povijest transakcija koje su završavale dobro. No sad su mi neke stvari zapele i njegova je odluka takva kakva je. Mi smo si dobri i prijatelji smo, no Nikola se na mene razljutio i rekao mi je da je spreman ići do kraja, ako treba i na sud. Od njega sam prije posuđivao novac koji sam vraćao, jednom se radilo o većem iznosu od 15 ili 16 tisuća kuna, što sam mu vratio, i to četiri ili pet tisuća kuna više – kazao je Ivan tijekom ispitivanja. Dodao je kako misli da si je s Nikolom dovoljno dobar da problem riješi izvansudski, a da ako i bude sudski postupak, da bi se radilo o parničnom, a ne kaznenom postupku zato što ga on nije obmanjivao i da je znao s kim ima posla jer se znaju godinama.

Uplate preko prijatelja u Irskoj

Rekao je Ivan kako je živio i radio u Irskoj i kako mu je Nikola i odande posuđivao novac. Kako nije imao bankovni račun, Nikola mu je novac slao preko Western uniona na ime prijatelja Bojana, Marine i Marija koji su mu predavali uplaćeni novac, a jedan dio novca mu je Nikola uplaćivao putem kladionice tako da ga je mogao podići u obliku ‘keša’. Uz to sve, Ivan je tužiteljima osporio da je Nikoli obećao vratiti 32.000 eura, da u e-mailu nije napisao taj iznos i da ne može potvrditi je li rekao Nikoli hoće li mu novac vratiti u kolovozu ili rujnu 2019. godine.

– Zamolio sam jednog bankovnog službenika da Nikoli pošalje e-mail i da sam stvarno u Irskoj pokušavao podići kredit. Ne sjećam se da sam mu poslao e-mail u kojem sam mu poslao sliku zaslona da imam na računu 45.000 eura. Račun mi je blokiran, imao sam problem koji nije bio vezan uz kredit, već s Poreznom u Irskoj. Novac nisam imao na računu. Nikola je sve to znao, a komunikaciju smo prekinuli nakon što mi je rekao da će me kazneno prijaviti – kazao je Ivan u svom iskazu i rekao kako Nikoli planira vratiti dug, no kako je trenutno između poslova, odnosno da je nezaposlen.

Dug mu “planira vratiti u najskorije vrijeme dok dođe do posla kojim se bavio”. Nikola, kompić-nogometaš koji je Ivana kazneno prijavio, rekao je kako mu se Ivan javio u prosincu 2017. godine i rekao mu kako ima neke probleme na granici s Austrijom, da nešto treba cariniti i zamolio ga je da mu posudi novac s tim da bi mu vratio i više nego što bi mu on posudio.

Sastanak u Kaktusu

Nikola je pristao i u koprivničkom kafiću Kaktus na ruke mu predao 2000 kuna i dogovorio s njim da će mu u nekoliko navrata uplaćivati iznose do 15.000 kuna. Ivan mu je obećao da će mu novac vratiti dva tjedna od zadnje uplate. Do Uskrsa 2018. godine mu je Nikola, kako je rekao tužiteljima, uplatio preko kladionice Super sport u nekoliko navrata po 1000 i 2000 kuna, no da za te uplate, kao i za novac predan Ivanu na ruke, nema pisane potvrde. U studenom 2018. godine Ivan mu se javljao iz Irske i tvrdio da je sve u redu, da pokreće vlastiti biznis, pri čemu ga je tražio da mu uplati još novca. Obećavao mu je da će mu vratiti 50 posto više od posuđenog i zato mu je i dalje uplaćivao.

Zatim je potvrdio da je slao novac i putem Western uniona Ivanovim prijateljima Bojanu, Marini i Mariju (koji su poznati Koprivničanci na radu u Irskoj nap.a.). Od prosinca 2018. godine pa tijekom 2019. godine, rekao je Nikola, Ivanu je desetak puta prebacivao novac preko bankovne transakcije i to sve zato što mu je ovaj govorio da mu treba za pokretanje svog posla i u nadi da će dobiti posuđeni novac natrag.

Mamio slikom bankovnog stanja

– Jednom mi je poslao sliku zaslona bankovnog stanja na kojem je bilo navodno stanje njegova računa na kojem je bilo 33.000 ili 35.000 eura te mi je rekao da će mi taj iznos biti isplaćen, no da mu moram prije toga uplatiti novac kako bi mu račun bio odblokiran. Zadnju uplatu sam obavio u listopadu 2019. godine, no dalje mu nisam htio plaćati. On mi se javljao i kasnije i tražio me novac, a nije mi se javljao sve dok nisam protiv njega podigao kaznenu prijavu. Nakon toga mi se javio u travnju ove godine i rekao mi da će mi od 1. svibnja uplaćivati po 700 eura, no rekao sam mu da mu ne vjerujem i da ću povući tužbu kada mi vrati novac – kazao je Nikola tužiteljima.

Dodao je kako je, kako bi imao za uplate, Ivanu podigao i 10.000 eura kredita koji otplaćuje i danas, a za kraj je iznio zapanjujući podatak o Ivanu koji bi ga spasio, samo da je prije znao za njega.

– Tijekom listopada 2019. godine saznao sam da je Ivan novac dužan i drugim ljudima, a da sam to prije znao, ne bih sada bio ovdje. No, ti ljudi ne žele o tome pričati jer se boje da, ako ga tuže, da im neće vratiti novac – kazao je Nikola u svom iskazu.

Optužnica protiv Ivana je podignuta u srpnju ove godine i još uvijek nije pravomoćna. Ako sud potvrdi optužnicu, cijelim će se slučajem baviti koprivnički Općinski sud.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI