Poznatom podravskom menadžeru rekordna milijunska odšteta

Ivan Š. iz Virja, negdašnji općinski čelnik, ugledni ekonomist te voditelj financija ludbreškog Farmala, presudom Općinskog suda u Koprivnici dobio je više od milijun kuna odštete i troškova zbog prometne nesreće u kojoj je teško stradao u ožujku 2009. godine.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Osim tog iznosa, istom presudom Općinskog suda, HOK osiguranje mora mu isplatiti i rate mjesečne rente za tuđu pomoć i njegu od 2011. do 2015. godine po 2000 kuna te po 4466 kuna mjesečno od 2013. do 2015. godine za zaradu koju je izgubio zbog liječenja i nemogućnosti obavljanja posla. HOK osiguranje Ivanu Š. isplatilo je tek 90.000 kuna odštete i smatrali su da je to za njega i posljedice kakve je imao sasvim dovoljno. No, nakon četiri godine sudovanja i do sada jednom ukinutom presudom, Općinski sud u Koprivnici drugi je put dosudio u korist Ivana koji je nezadovoljan odštetom od osiguranja protiv njih pokrenuo i dobio građansku parnicu.

Nesretni je Ivan stradao u prometnoj nesreći između Virja i Šemovaca, na otvorenom dijelu ceste. Nesreću je skrivio Tomislav K., poznati Đurđevčanin, tadašnji predsjednik mladeži HDZ-a koji se automobilom zabio u automobil nesretnog Ivana koji je u nesreći slomio vrat, bedrenu kost, rebro,pretrpio je traumatski šok, razderao koljeno, kožu glave, obje šake i zadobio udarac u stjenku abdomena. Osim toga pretrpio je post traumatski stresni poremećaj zbog kojeg se liječio, a dijagnosticirana mu je i djelomična epilepsija. Zbog svega toga i dan danas osjeća posljedice, trpi bolove te zahtijeva tuđu pomoć i njegu. Tijekom suđenja liječnički vještaci potvrdili su kako je zbog nesreće pretrpio 65-postotno oštećenje tijela i svih 65 posto posljedica su prometne nesreće.

Prvom presudom Općinskog suda u Koprivnici u cijelosti je prihvaćen tužbeni zahtjev Ivana Š., no HOK osiguranje se žalilo te je Županijski sud u Splitu ukinuo presudu i vratio Općinskom sudu na ponovljeno suđenje. Kod ukidanja presude splitski je sud zauzeo stav da su predstavnici HOK osiguranja tijekom parničnog postupka uspjeli argumentirati i dovesti u sumnju nalaze sudskih vještaka te su pronašli propust u provođenju dokaza vještačenjem tako da sud nije mogao donijeti valjanu i zakonitu odluku.

U ponovljenom postupku sudac Darko Magdić ponovio je prvotnu presudu i dosudio u korist tužitelja Ivana ispravljajući pritom pogreške koje je u prvom postupku pronašao Županijski sud u Splitu. Odluku da dosudi u korist tužitelja sudac Magdić temeljio je na nalazima sudskih vještaka koji su potvrdili kako je tužitelju kao posljedica nesreće povrijeđeno pravo osobnosti, pravo na tjelesno i duševno zdravlje, ali i da su mu se kao posljedica nesreće u bitnome smanjile životne aktivnosti. Kod izračuna stupnja oštećenja vještaci su se vodili stručnom, takozvanom Balkthazarovom metodom kojom je detaljno stupnjevana razina i vrsta tjelesnog oštećenja i sukladno s tim utvrđena visina odštete.

Iz HOK-a su zatražili dodatnu provjeru vještačenja sudskih vještaka, a sud je, vjerojatno kako bi zadovoljili pravičnost i moguće probleme u žalbenom postupku na višem sudu, proveo drugo neovisno vještačenje koje se samo u četiri posto razlikovalo od prvotnog. Predlagali su dalje iz HOK-a neovisno vještačenje Medicinskog fakulteta u Rijeci, no sud je to odbio smatrajući kako su dva neovisna vještačenja sudskih vještaka dovoljna i sasvim objektivna u ovom predmetu. Nesreća koja mu se dogodila, Ivanu je potpuno promijenila život.

Nakon liječenja zbog godina i posljedica nije mogao nastaviti raditi, mogao je samo u invalidsku mirovinu koja mu je odobrena. Sudska vještakinja Đurđa Dušić zaključila je na sudu kako razlika plaće i mirovine koju sada dobiva iznosi 4466 kuna. Toliko mu je na kraju sud i dosudio kao mjesečnu rentu koju mora dobivati za vrijeme otkad je proveo na liječenju do kada mu je odobrena mirovina. No, i ova presuda Općinskog suda u Koprivnici je nepravomoćna, HOK osiguranje će se vrlo vjerojatno žaliti, a konačni pravorijek ponovno će dati jedan od županijskih sudova.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI