Pranjem kose protiv korone – perite se češće nego inače

Već i ptice na grani znaju da ruke treba prati redovito u trajanju od 20 sekundi, no što je s našom kosom?

Jedna američka dermatologinja objasnila je dilemu vezanu za kosu.

– Studije su pokazale da koronavirus može živjeti na kartonu 24 sata, na metalu dva dana, a na plastici čak tri dana, ali kosa nije testirana – kaže ona.

– Obično virusi prežive manje vremena na poroznim površinama poput kose nego na glatkim površinama poput čelika – objasnila je.

Vlasi vezane za tjeme imaju prirodna ulja koja djeluju kao zaštita, a imaju i neka antimikrobna svojstva i tako ograničavaju mikroorganizme da se vežu za dlaku.

Ipak, ne možemo se osloniti samo na proizvodnju prirodnog ulja, pogotovo zato što se tip kose razlikuje od osobe do osobe. Preporučuje se da češće perete kosu, posebno ako ste bili u okolini koja bi mogla biti kontaminirana. Pravilo koje vrijedi za lice vrijedi i za kosu – ako ste vani, nemojte je dodirivati i obavezno je vežite.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI