GRAD PREUZEO RUKOMETAŠICE Uoči sjednice šef Podravke Mršić prizvao na sastanak oporbene vijećnike!

Unatoč najavama da će oporba biti u najmanju ruku suzdržana, vijećnici HDZ-a i HSS-a na kraju su digli ruku za tu odluku


Autor: podravski.hr — 24.07.2013. / 12:38 Aktualno

KOPRIVNICA – Grad preuzima RK Podravku, odlučilo je danas Gradsko vijeće Koprivnice većinom glasova. Za prijedlog da Grad postane najveći dioničar posrnuloga kluba i uloži milijun kuna iz proračuna glasovalo je 11 vijećnika vladajuće koalicije SDP-a te šestero vijećnika oporbenog bloka HDZ-HSS. Suzdržani bili su dvojica Laburista, nezavisni vijećnik Mladen Švaco i vijećnik Hrasta Ivica Suvalj.
No, sjednici Gradskog vijeća, kako Podravski.hr neslužbeno doznaje, prethodio je neobičan događaj: oporbene vijećnike, zaposlenike tvrtke Podravka, jutros je na radni sastanak o RK Podravki prizvao – predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić! Na sastanak s Mršićem navodno su došli Stanislav Biondić (HDZ), Ernest Forjan (HDZ) i Darko Tetec (Laburisti), ali službenih informacija o tome nema.
Mršić im je, kako se šuška, objasnio zbog čega bi bilo dobro da na Vijeću podupru odluko o tome da Grad preuzme RK Podravku. Unatoč najavama da će oporba biti u najmanju ruku suzdržana, vijećnici HDZ-a i HSS-a na kraju su digli ruku za.
Na sjednici Gradskog vijeća govorio je i predsjednik Kluba, član Uprave Podravke Jorn Pedersen, koji je otkrio kako Podravka i Belupo ove godine sponzoriraju Klub sa sedam milijuna kuna te obećao kako će tako ostati i iduće 2-3 godine. Gradonačelnica Vesna Želježnjak naglasila je kako su sponzori od 2006. godine do danas u RK Podravku ukupno uložili čak 91 milijun kuna.
Oporbeni vijećnici, koji nisu glasali za to da Grad preuzme RK Podravku, ostali su bez odgovora na pitanja koliko je Klub doista dužan dobavljačima, bankama i igračicama te ima li pisanih jamstava da će sponzori doista financirati RK idućih godina.
Laburist Darko Tetec naglasio je kako su vijećnici dovedeni pred svršen čin jer preuzimaju Klub, a da zapravo ne znaju što sve kupuju. Vijećnik HSS-a Miljenko Flajs pak bio je još slikovitiji.
– Imam dojam kako je ovdje riječ o Pandorinoj kutiji, nitko ne zna kakvo će zlo na kraju izletjeti van – upozorio je Flajs, ali na kraju svejedno digao ruku za preuzimanje Kluba.
Vijećnik HDZ-a Stanislav Biondić, inače član Uprave tvrtke Belupo, izravno je pitao Pedersena ostaje li Podravka sponzor, u kojem opsegu i na koje vrijeme. Također, podsjetio je kako će Grad, zapravo, uložiti u Klub tek 100.000 kuna, a ne milijun kako je prikazano, jer je Klub Gradu dužan 900.000 kuna za najam sportske dvorane u gimnaziji.
Gradonačelnica Vesna Želježnjak (SDP) potom je zahvalila Biondiću na konstruktivnoj raspravi i činjenici da je podsjetio na taj iznos koji RK mora platiti Gradu za zakup dvorane.
Laburistički vijećnik Siniša Bosanac stiče kako se građanima time prodaje magla.
– Tisuće Koprivničanaca izgubilo je posao zadnjih godina, a gradska vlast nije pomogla niti jednoj tvrtki po ovome modelu kako sada pomaže Klubu. Nitko nije pomogao Bilokalniku koji je također bio gradski brand, poput rukometa – bio je ogorčen Bosanac.
Sve u svemu, Grad je postao većinski dioničar RK Podravke. U Klub će uložiti milijun kuna iz proračuna i blizu 3 milijuna kuna poreznih potraživanja koje mu je prepustila država. Jorn Pedersen obećao je da će Podravka i Belupo i dalje izdašno financirati rukometašice.
Pisanih jamstava, doduše, nije dao jer takve odluke mora odobriti Nadzorni odbor Podravke. A nije rekao ni što će se dogoditi ako Podravku, primjerice, iduće godine preuzme neka kompanija…
Izvještava: ROBERT MIHALJEVIĆ
Na fotografiji: Oporbeni blok HDZ-HSS podržao prijedlog SDP-ove većine