PRAVA EPIDEMIJA Broj oboljelih od dijabetesa raste, pola ih ne zna

U Hrvatskoj 260.092 punoljetne osobe imaju postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, a procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih više od 400.000


Autor: podravski.hr — 18.11.2017. / 7:30 Aktualno

Koprivnički medicinari s profesorom Damjanom Abou Aldanom mjere šećer

Alarmantni podaci o širenju dijabetesa iznijeti su za vrijeme akcije učenica i učenika medicinskog smjera Srednje škole Koprivnica tijekom koje su u holu škole mjerili mjerili šećer svima koji su se na to odvažili. Činili su to u sklopu obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti.

– Željeli smo osvijestiti javnost da je važno prepoznati tu bolest na vrijeme. Ova bolest predstavlja jedan od najvećih problema kada govorimo o bolestima ovoga stoljeća. Tako smo danas upozoravali sve zainteresirane da moraju paziti na prehranu uz fizičku aktivnost. I to je jedna kombinacija koja doprinosi očuvanju zdravlja – kazao je Damjan Abou Aldan, nastavnik medicinskog smjera Srednje škole. Prihvatljiva razina šećera u krvi je od 2,4 do 6,4. To se odnosi na stanje organizma bez hrane, tj. natašte.

– Bilo je danas i zabrinjavajućih rezultata. Jedna je osoba imala razinu šećera 8,2 pa smo je morali uputiti na pretrage kod liječnice opće prakse. Bilo je i visokih krvnih tlakova također – istaknuo je Damjan Abou Aldan.

U svijetu danas živi više od 250.000.000 osoba sa šećernom bolešću. Bez koordiniranog djelovanja u borbi protiv ove bolesti tijekom sljedećih 20 godina očekuje se porast oboljelih na više od 380.000.000. U Hrvatskoj 260.092 punoljetne osobe imaju postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih više od 400.000 odraslih osoba.

Slogan ovogodišnje akcije obilježavanja borbe protiv dijabetesa je Zdrava prehrana počinje doručkom. Kako ovo posebno vrijedi za osobe koje boluju od šećerne bolesti, ovogodišnje aktivnosti ukazuju na važnost započinjanja dana doručkom. (go)

FOTO: GORAN OBRAN