Pravi mali raj Janjićevih: Volimo ptice, divlje ruže i životinje od drveta

Podravski list profile

Da se danas održava izbor najljepše okućnice u Đelekovcu, Nedjeljko i Štefica Janjić zasigurno bi bili pobjednici, ili bar drugoplasirani. Jer njihovo dvorište ni na prvi pogled ne može ostati neprimijećeno, a još više fascinira kad se detaljnije pogleda što ga sve krasi. Drveni paunovi, kormorani, pijetlovi, konji, kola, rode, razne ptice, ribe, jeleni i ostalo životinjsko carstvo u njihovu vrtu složno živi i skladno se nadopunjava.  

– Sve u ovom dvorištu sâm sam izradio – kazao nam je Nedjeljko Janjić kojeg smo zatekli kako sa suprugom odmara u vrtu nakon ručka upijajući zrake toplog proljetnog sunca.

– Otkud ideja za sve to? Pa bilo mi je dosadno, pa sam se primio posla. U mirovini sam pa imam vremena, a volim i raditi s drvetom – veli Nedjeljko čije dvorište krase i mnogobrojne kućice za ptice u koje zimi stavlja hranu pa mu dolaze. Osim skulptura, okućnicu krasi raznovrsno cvijeće koje sadi domaćica Štefica prema zamislima gazde Nedjeljka. Imaju i nekoliko desetaka sadnica ruža, među kojima i divlje ruže koje je Nedjeljko našao u šumi, iskopao i posadio. Najmirisnija je to ruža u vrtu, kaže Nedjeljko, kojem su od svih skulptura ipak najdraže ptice.

– Ljeti je ovdje najljepše, kad svo ovo cvijeće procvate – objasnio nam je kućedomaćin i otkrio kako je sve te životinje, kao dječak, imao u svom dvorištu, pa mu je ovaj raj svojevrsni povratak u djetinjstvo. Radni vijek on i supruga proveli su u Austriji. Ondje su im djeca i unučad, ali njima je ovdje najljepše. – Odemo ondje na nekoliko dana, ali svaki put sve teže podnosimo svu tu gužvu i stres. Ovdje je mir, tišina, odmor za dušu – sigurni su Janjići.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti