PRAVO I PRAVDA Prevaranta koji je već 15 puta osuđivan koprivnički Općinski sud oslobodio je krivnje

Zbog istog nedjela sudi mu se u Koprivnici već tri puta


Autor: podravski.hr — 14.12.2017. / 6:45 Aktualno

Ilustracija / Palača pravde u Koprivnici

Za Dejana (39) komotno se može reći da je otmičar, prevarant, krivotvoritelj, drogeraš i po svemu opak lik s kojim ne želite imati nikakvog posla.
To ne tvrdimo mi, već o njegovim djelima i karakteru govore pravomoćne presude općinskih i županijskih sudova diljem Lijepe naše. Čovjek je u deset godina, od 2006. do lani, uspio prikupiti najmanje 15 osuđujućih presuda za različita kaznena djela. Trenutačno je, dakako, u zatvoru.
Sudilo mu se ovih dana i u Koprivnici, i to zbog optužaba da je tri poduzeća iz Podravine i Varaždina prevario za oko 160.000 kuna. Znate ono: čovjek preko neke svoje fikus firme naruči robu, pokaže papire i mjenice da mu je firma super, pa onda robu nikad ne plati, a firma mu završi u stečaju.
Dejan (39) – višestruko osuđivani kradljivac, prevarant i krivotvoritelj – na Općinskom sudu u Koprivnici ovih je dana nepravomoćno oslobođen optužaba za prijevaru na štetu tri poduzeća. Ovdje nećemo ulaziti u meritum procesa, niti smijemo komentirati nepravomoćnu presudu. No, ostaje činjenica da je Dejan oslobođen optužaba koje su mu na glavu natovarila općinska državna odvjetništva u Koprivnici i Varaždinu. Koja će se, jasno, žaliti na takvu presudu.
Zbog istog nedjela sudi mu se u Koprivnici već tri puta. Najprije ga je Općinski sud u Koprivnici u studenom 2012. godine proglasio krivim, ali Županijski sud u Varaždinu ukinuo je presudu. Potom je na istom sudu u srpnju 2013. nepravomoćno oslobođen, ali i ta je presuda ukinuta na višoj instanci. Treći put, dakle, opet je oslobođen. Hoće li mu biti treća sreća?

Samo neke Dejanove presude
siječanj 2006. – krađa, devet mjeseci uvjetno
ožujak 2008. – teška krađa, šest mjeseci uvjetno
svibanj 2010. – droga, četiri mjeseca uvjetno
svibanj 2010. – prijevara, 18 mjeseci bezuvjetno
lipanj 2010. – krivotvorenje papira, šest mjeseci uvjetno
veljača 2012. – krivotvorenje papira, šest mjeseci bezvujetno
lipanj 2012. – ilegalno oružje, oam mjeseci uvjetno
rujan 2012. – gospodarska prijevara, deset mjeseci uvjetno
veljača 2013. – gospodarska prijevara, 15 mjeseci bezuvjetno
travanj 2013. – prijevara, godinu dana bezuvjetno
lipanj 2013. – otmica, prijevara, krivotvorenje; 3 godine i 5 mjeseci
kolovoz 2015. – otmica, prijevara, krivotvorenje; 4 godine i 4 mjeseca
travanj 2016. – otmica, prijevara, krivotvorenje; 5 godina zatvora

Posljednja nepravomoćna presuda Općinskog suda u Koprivnici, kojom je Dejan oslobođen krivnje, počinje generalijama o njegovu liku i djelu. Tako se na čak dvije stranice navode dosadašnje pravomoćne presude kojima je proglašen krivim. Teško je povjerovati kako je čovjek u tako kratkom vremenu počinio toliko protuzakonitih nepodopština.
Najprije je u siječnju 2006. zbog nekakve krađe osuđen na devet mjeseci uvjetno. Dvije godine kasnije, za tešku krađu dobija – šest mjeseci uvjetno. U svibnju i lipnju 2010. kaznena mu je evidencija bogatija za nekoliko pravomoćnih presuda za drogu, prijevaru i krivotvorenje papira. Presude su, pogađate, uglavnom uvjetne.
Od 2012. do 2016. godine opet niz pravomoćnih presuda: gospodarske prijevare, nelegalno oružje, krivotvorenje, otmica. Njime se počinje baviti i Županijski sud u Zagrebu koji ga u nekoliko predmeta osuđuje na kazne od godinu i pol do pet godina bezuvjetnog zatvora.
Dejanov slučaj nipošto nije usamljen. Mnogo je primjera neveselog stanja u domaćem pravosuđu, neujednačene sudske prakse po kojoj za ista kaznena djela sudovi diljem zemlje presuđuju različito, te dugotrajnih postupaka. Unatoč svemu, pravih reformi i dalje nema. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA