PRAVOMOĆNO Nakon 13 godina procesa Felak, Marić i ostali oslobođeni krivnje u aferi Belupo!

Bivši direktor Belupa Nikola Felak, vlasnik Dispomeda Siniša Bašić, njegov partner Milorad Gajić, pomoćnik direktora Belupa za marketing i prodaju Slavko Antolić i pomoćnik direktora Belupa Vlado Marić pravomoćno su oslobođeni optužbe da su Belupo tijekom nabavke strateške sirovine lizinoprila oštetili za 35 milijuna kuna


Autor: podravski.hr — 02.07.2013. / 14:28 Aktualno

BJELOVAR, KOPRIVNICA – Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Bjelovaru oslobodilo je krivnje bivše direktore i poslovne partnere Belupa za štetu tešku 35 milijuna kuna! Nakon 13 godina pravosudne kalvarije, istraga i sumnjičenja, ispitivanja i sudskih ročišta, Belupova petorka pravomoćno je oslobođena.
Bivši direktor Belupa Nikola Felak; Siniša Bašić, vlasnik zagrebačkog Dispomeda; Milorad Gajić, njegov austrijski poslovni partner; Slavko Antolić, bivši pomoćnik direktora Belupa; Vlado Marić, također pomoćnik direktora Belupa, tom presudom konačno su oslobođeni optužaba da su Belupo tijekom nabavke strateške sirovine lizinoprila oštetili za 35 milijuna kuna.
Kako je Podravski već pisao, nakon nepravomoćne presude da nisu krivi, koju je lani izrekla križevačka sutkinja Višnja Fureš, Državno odvjetništvo žalilo se na tu odluku, no tu je žalbu Županijski sud u Bjelovaru prošli tjedan odbacio kao neosnovanu.
– Nema personalnih ni materijalnih dokaza, dakle nema svjedoka ni pisanog traga da su okrivljeni doista počinili kazneno djelo za koje se optužuju – istaknula je lani sutkinja Fureš i dodala kako optuženi nisu grubo prekršili pravila poslovanja kako je to navedeno u optužnici.
Nema štete
– Državno odvjetništvo nije dalo nikakve dokaze koji bi potvrdili optužnicu. Nema dokaza ni ugovora koji bi izričito dokazali da je učinjena protupravna radnja, a nije dokazano da je Belupo oštećen. Tijekom suda nije pronađena odgovornost Nikole Felaka zato što on odluku o nabavci lizinoprila preko Dispomeda nije donio samostalno već na kolegiju i također nije dokazano da je njihovim radnjama Belupo oštećen. Svjedokinja Dušić kazala je da nikakvog poslovnog odnosa između Belupa i Ga-Be i Walter Painsia nije bilo, već samo Belupa s Dispomedom, a da je ta suradnja bila čak i ekonomski opravdana i nužna. Pritom je trebalo imati u vidu i odnos Belupa s Podravkom kao osnivačem i vlasnikom Belupa – naglasila je sutkinja i dodala kako je knjigovodstveno-financijska vještakinja Dušić opisala da se kupnja nije mogla dogoditi drugačije.
Svjedoke Stanislava Biondića, Berislava Žukovića, Antu Babića i Davorku Vezjak – Kovačević, koji nisu teretili optuženike, sutkinja je prihvatila kao kompetentne i uvjerljive jer su zajednički objasnili sudu teško financijsko stanje u Belupu koje je potvrdila i sudska vještakinja.
– Također, nema dokaza da su Antolić i Marić krivi za sklapanje ugovora i potpise na isplatama Dispomedu. To su tehnički poslovi čiju su ispravnost trebale provjeriti druge službe i upozoriti ako nisu bile u redu. Bio je to normalni poslovni odnos u kojem je Dispomed trebao nešto i zaraditi. Što se tiče bonusa koji se spominje u optužnici, on je bio moguć u slučaju eventualnog avansnog plaćanja Dispomedu, no na suđenju je utvrđeno da Belupo nije mogao avansno plaćati nikome jer nije imao novaca – istaknula je sutkinja Fureš.
Iznijeli obrane
Što se Milorada Gajića tiče, sutkinja također nije pronašla dokaz da je bio u bilo kakvom odnosu s Belupom, ali i ostalim optuženim zaposlenicima Belupa. Stoga je prihvatila njegovu obrana da je Ga-Ba (tvrtka koja je prodavala sirovinu Dispomedu) mogla kupovati lizinopril od koga je htjela i prodavati istu sirovinu kome je htjela.
– Na koncu Odvjetništvo nije dokazalo koja bi to pravila poslovanja grubo povrijedili stoga nije bilo druge nego donijeti oslobađajuću presudu – završila je sutkinja Fureš i naglasila da je presuda nepravomoćna.
Tako je završila pravosudna trakavica duga 13 godina. Lani su na Općinskom sudu u Križevcima okrivljeni zadnji put javno iznijeli svoje obrane. Felak, koji se vrlo aktivno branio u istrazi, kazao je da nije učinio ništa loše i da je zbog svojeg rada u Belupu primio brojna državna i ekonomska priznanja. Rekao je da je ponosan na svoj rad u Belupu i da je svojim nasljednicima ostavio najbolju hrvatsku farmaceutsku tvrtku. Drugookrivljeni Bašić također je porekao krivnju, a trećeokrivljeni Gajić u svojoj obrani je kazao da se često pita da li je on ovdje zalutao.
– Belupo nije mogao odlučivati od koga će kupiti sirovinu za lijekove lizinopril jer svaki vlasnik licence odlučuje s kojim će distributerom raditi. Belupo tu nije imao izbora – naglasio je Gajić.
Petookrivljeni Slavko Antolić također se branio da nije radio ništa loše. Štoviše, tvrdio je da je u njegovo vrijeme ekipa na čelu s Felakom napravila nešto što nikad nitko u državi nije na području prodaje lijekova unatoč teškoj naplati. Šestookrivljeni Vlado Marić također je kazao da je nevin, a još se pravdao da na računima za koje ga tužiteljstvo tereti nisu njegovi potpisi već Ivana Ročaka i Vladimira Martinage.
Mnoštvo odgoda
– Presretan sam. Pokazalo se kao što sam tijekom cijelog slučaja govorio i branio se da sam nevin. Drago mi je zato što je sve gotovo, a o slučaju bih nakon pravomoćnosti mogao još više kazati – bio je tada zadovoljan Nikola Felak.
Suđenje i Felaku i njegovim suradnicima bilo je po mnogočemu posebno. Pokazalo je nemoć koprivničkog tužiteljstva da u 13 godina dokaže krivnju u optužnici koju su sami stvarali, uložili u njeno nastajanje, zatražili čak i međunarodnu pravnu pomoć vrijednu stotinjak tisuća kuna. S druge strane, branitelji su iskušavali strpljenje suda koristeći svoje zakonske ovlasti do krajnjih granica.
Najprije je slučaj s koprivničkog suda prebačen na križevački Općinski sud jer je sutkinja Melita Mioč – Felak snaha prvooptuženog Nikole Felaka. Nakon tih formalnosti, prva rasprava u rujnu 2010. godine odgođena je zbog godišnjeg odmora jednog od branitelja pa je sljedeća zakazana u listopadu. No, ni tad pred sud nisu izašli optuženici budući da je Felak tražio odgodu zbog operacije srca. Sličan se scenarij ponovio i na raspravi koja se trebala održati u prosincu 2010. godine kada suđenju nije mogao prisustvovati Siniša Bašić, i to zbog prije ugovorenog puta u SAD.
Sljedećoj raspravi nije mogao prisustvovati Goran Mikuličić, Bašićev odvjetnik zbog, kako je obrazložio, nemogućnosti da se na vrijeme vrati iz Haaga, gdje je prisustvovao ročištu vezanom uz topničke dnevnike. Mikuličić, inače, u Haagu je branio generala Mladena Markača.
Peto ročište koje je trebalo biti održano u veljači prošle godine odgođeno je zbog bolesti Matije Šadeka, nakon čega je sutkinja Fureš zatražila njegovo liječničko vještačenje kako bi se odlučilo o njegovoj sposobnosti dolasku na rasprave.
Prkin iskaz
U ožujku je stigao nalaz vještaka u kojem je Šadek zbog bolesti proglašen raspravno nesposobnim nakon čega je donesena odluka o razdvajanju postupka koji bi se privremeno trebao nastaviti bez Šadeka.
Suđenje je počelo iz sedmog pokušaja i tada su svjedočili sadašnji Belupov čelnik Stanislav Biondić i “financijaši” Dragica Šalamon i Davorka Vezjak Kovačević. Ta su svjedočenja išla na ruku optuženih kao i svjedočenja Tome Trošelja, Vjekoslava Vurneka i Krešimira Silađija. Najzanimljivija svjedočenja trebala su biti bivšeg Podravkinog čelnika Ante Babića koji je u međuvremenu umro.
Optuženi su se najviše pribojavali svjedočenja Bože Prke, bivšeg predsjenika NO-a Podravke za čijeg je mandata Felak smijenjen s mjesta direktora Belupa. No, ni njegov iskaz nije pomogao optužbi da u ijednom dijelu potvrdi svoju optužnicu. Naime, Prka je na suđenju kazao kako je primio izvješće revizorske tvrtke u kojem je stajalo da je nabavka lizinoprila preko posrednika neprirodna za Belupo. Financijska situacija u državi se promijenila, Prkin PBZ kreditirao je Podravku tako da je bilo novca za izravnu kupnju sirovina od proizvođača i glavnog distributera, a ne posrednički preko Dispomeda.
Bio je to i jedan od temelja optužnice, no tužitelji ni tu činjenicu nisu iskoristili na svoju stranu. Kako se suđenje približavalo kraju, tako su optuženici i branitelji svatili da suđenje ide u njihovom smjeru i da im česte odgode nimalo ne odgovaraju.
Tako je sve završeno nakon nekoliko raspravnih dana i nakon svjedočenja sudsko-knjigovodstvene vjerštakinje Đurđe Dušić. Njezin je iskaz, čini se, bio presudan za donošenje oslobađajuće presude jer je potvrdio obranu optuženika, a tužitelji nisu dokazali suprotno.
Nakon 13 godina životne kalvarije, Belupovi direktori konačno mogu odahnuti.
Izvještavaju: KARLO EISENBEISSER I NIKOLA WOLF
Na fotografiji: Vlado Marić i Nikola Felak s odvjetnicima Markom Miočem i Krešimirom Papcem

KLJUČNI SVJEDOCI
Stanislav Biondić, direktor Belupa: ‘Felak nije radio ništa sporno’
– Što se takve posredničke nabavke strateških sirovina za Podravku i Belupo tiče, mislim da u tome nije bilo ništa neuobičajeno. Tako smo počeli raditi od sredine 90-tih godina. Treba naglasiti kako je kamatna stopa za Podravku iznosila 38 posto godišnje, a osim lizinoprila kao druge strateške sirovine tako smo nabavljali i glutaminat kao strateški najvažniju sirovinu Podravke od koje se izrađuje Vegeta. Zbog nelikvidnosti nismo mogli drugačije. Da se sirovina na taj način nije nabavljala, proizvodnja bi bez strateške sirovine stala, što bi tvrtki stvorilo neizmjerne gubitke.
Božo Prka, šef NO-a Podravke: ‘Belupo nije trebao posrednika’
Ulazak Privredne banke Zagreb i Bože Prke za predsjednika NO Podravke značio je kraj za Nikolu Felaka. Nakon što je u Podravku stiglo revizijsko izvješće konzultatnske tvrtke ADL u kojem se tvrdi da je nabavka strateških sirovina lizinoprila i glutaminata preko posrednika nepotrebna i neprirodna Prka je u Zagrebu smijenio Nikolu Felaka zbog lizinoprila i Zvonka Pavleka zbog glutaminata (sirovine za Vegetu). Bio je to temelj optužnice, no nitko nije uzeo u obzir činjenicu da se tada financijska situacija u državi promijenila, Prkin PBZ je počeo kreditirati Podravku tako da je bilo novca za izravnu kupnju sirovina od proizvođača i glavnog distributera, a ne preko posrednika.
Đurđa Dušić, sudska vještakinja: ‘Podravka je ‘sisala’ novac Belupu’
Sudska vještakinja Đurđa Dušić u svojim je stručnim elaboratima potvrdila tvrdnje obrane da Belupo u svojem najtežem razdoblju do 1998. godine nije mogao nabavljati sirovinu drugačije nego posredničkom kupnjom. Potvrdila da je Belupo u vremenu za koje tužiteljstvo tereti Felaka i druge bio u znatnim problemima, a to je temeljila čitanjem iznosa koje je Podravka povlačila novac s računa Belupa zbog čega su bili kreditno nesposobni. Zbog toga se dogodila sporna nabavka lizinoprila preko poduzeća Dispomed koji je na sebe preuzeo dugovanja najvećih distributera lijekova Medike i Farmacije koji su Belupu dugovali znatan novac.

KRONOLOGIJA
● Od 1995. do 1999. Belupo svoju stratešku sirovinu za lijekove lizinopril ne kupuje izravno, već preko posrednika, zagrebačkog Dispomeda
● U travnju 1999. godine Nikola Felak natjeran na neopozivu ostavku; na njegovo mjesto dolazi Stanislav Biondić
● Početkom prosinca 1999. podignuta kaznena prijava koprivničke policije zbog zlouporabe teške 56 milijuna kuna
● Prosinac 2000. istražna sutkinja koprivničkog Županijskog suda Nada Marincil počinje provoditi istragu
● Jesen 2007. – 21 milijun kuna izlazi iz optužnice: koprivničko ŽDO podignulo pravomoćnu optužnicu za blaže kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti teške 35 milijuna kuna bez vlastite koristi
● Ljeto 2010. godine počelo suđenje
● Tijekom 2011. godine suđenje protkano brojnim odgodama
● U veljači 2012. nepravomoćna oslobađajuća presuda
● U srpnju 2013. pravomoćno oslobođeni

TKO JE TKO
NIKOLA FELAK (72)
– Direktor Belupa i prvookrivljeni za zlouporabu položaja i ovlasti. Prema optužnici sklopio ugovor sa Dispomedom Siniše Bašića za kupnju lizinoprila kojim je Belupo oštećen za 35 milijuna kuna
SINIŠA BAŠIĆ (53)
– Direktor zagrebačkog Dispomeda preko kojeg je Belupo nabavljao stratešku i iznimno skupu sirovinu lizinopril, glavni sastojak Belupovih najprodavanijih lijekova za snižavanje tlaka Irumed i Iruzid
MILORAD GAJIĆ (61)
– Bašićev poslovni partner, suvlasnik austrijskih tvrtki Ga-Ba i Walter Painsi koje su preprodavale lizinopril Dispomedu; tvrtke u Austriji u međuvremenu su ugašene
SLAVKO ANTOLIĆ (60)
– Pomoćnik direktora Belupa za marketing i prodaju, bio optužen za sklapanje jednog od ugovora
VLADO MARIĆ (60)
– Pomoćnik direktora za ekonomiku, financije i komercijalu, današnji savjetnik predsjednika Uprave Belupa, bio optužen da je odobrio plaćanje Dispomedu