Pravosudna trakavica: Direktor koprivničke tvrtke nepravomoćno proglašen krivim

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ovo je druga presuda u suđenju Ivanu Štefanu. Prvom presudom je oslobođen krivnje, no Vrhovni sud 2014. godine srušio je presudu sutkinje Melite Mioč Felak i vratio na ponovno suđenje. Sedam godina nakon toga, u četvrtak ga je sutkinja Božica Mišak proglasila krivim. Iz prvotne optužnice je ‘nestalo’ 1,3 milijuna kuna, tako da se Štefan tereti za štetu od 560.000 kuna

Ivan Štefan (73), direktor danas ugašene i gotovo zaboravljene koprivničke tvrtke Uzorkomerc koja se od devedesetih pa sve do 2000. godine bavila proizvodnjom, prodajom i distribucijom higijenskih potrepština i WC papira, nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Varaždinu proglašen je krivim za gospodarski kriminal za koji je optužen prije 18 godina.

Postupak iz 2000. godine

Postupak protiv Štefana počeo je prije 20 godina kaznenom prijavom i istragom tužitelja, nakon što su godinu dana ranije (2000.) utvrđene nepravilnosti u poslovanju te tvrtke. Od podizanja optužnice Ivanu Štefanu sudilo se dvaput u narednih 18 godina. Na tadašnjoj Stalnoj službi Županijskog suda u Koprivnici 2012. godine presudom sutkinje Melite Mioč Felak Štefan je oslobođen krivnje da je koristeći svoje ovlasti 1,8 milijuna kuna vrijednu robu koju je preuzeo od koprivničke Podravke i tvrtke Banovina iz Petrinje prodao različitim kupcima za gotovinu, a novac zadržao za sebe.

Na tu presudu žalili su se tužitelji, a ona je 2014. godine ukinuta rješenjem Vrhovnog suda koji je svoju odluku pravdao pogrešno i nepotpuno utvrđenim činjeničnim stanjem. Iste je godine krenulo novo suđenje Ivanu Štefanu koje se na Županijskom sudu u Varaždinu kod sutkinje Božice Mišak razvuklo na punih sedam godina. U međuvremenu, tužitelji su doradili i tijekom postupka, kako je suđenje odmicalo i pojavljivali se novi dokazi, ‘brusili’ optužnicu i prilagođavali je novim saznanjima. Konkretno, iznos štete za koju je Štefan optužen smanjio se za 1,3 milijuna kuna tako da je Štefan novom optužnicom bio okrivljen za štetu od nešto više od pola milijuna kuna.

Mora uplatiti novac

Sutkinja Mišak raspravu je zaključila prošlog utorka da bi nakon dva dana vijećanja, u četvrtak, Ivana Štefana proglasila krivim. No, Štefan nakon toliko dugog ‘mrcvarenja’ po sudovima nije osuđen na zatvorsku kaznu, kako bi se to možda odoka pretpostavilo za 20-godišnju pravosudnu trakavicu. Odlukom sutkinje Mišak, danas 73-godišnji Štefan osuđen je na godinu dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Iznos od 563.000 kuna Ivan Štefan će morati uplatiti u državni proračun ako Vrhovni sud presudu bude potvrdio kao pravomoćnu.

U obrazloženju presude navodi se kako je Ivan Štefan od Podravke i petrinjske tvrtke Banovina robu vrijednu 1,8 milijuna kuna namijenjenu daljnjoj prodaji fakturirao četiri tvrtke iz Zagreba i jednoj iz Koprivnice i u poslovnim knjigama ih naveo kao kupce “premda tu istu robu nije ni isporučio, niti prodao, već je njom raspolagao prema vlastitom nahođenju i u svoju korist”. Nakon što je 2000. godine nastupila trajna blokada računa Uzorkomerca, tvrdi se u presudi, Štefan je sa samim sobom sačinio ugovor o zajmu s Uzorkomercom i antedatirao taj ugovor, kao i izjavu kojom je stornirao ispostavljene račune s tvrtkama kojima je fiktivno poslovao i sebe zadužio kao dužnika tvrtke. Sutkinja Mišak u presudi je zaključila kako je Štefan znao da nema sredstva za podmirenje robe, a nakon toga je putem kredita podmirio 1,2 milijuna kuna. Ostatak od 563.000 kuna nije, i to je temelj njegove krivnje.

Negirao krivnju

Tijekom cijelog postupka Ivan Štefan negirao je krivnju što je ponovio u utorak nakon iznošenja obrane na posljednjoj raspravi.

– Za mene je bilo kakva osuđujuća presuda neprihvatljiva, smatram da nema alternative oslobađajućoj presudi. Niti u završnom govoru tužiteljice nismo čuli kako je došla do iznosa koristi za koji me se tereti izmijenjenom optužnicom. Jer čak da sam i preuzeo dug, taj je iznos onda trebao biti drugačiji. Svi dokazi upućuju na zaključak kako nisam kriv, predlažem da me se oslobodi optužbe, a osobno ne želim apelirati ni na kakve olakotne okolnosti na mojoj strani – kazao je na kraju završnog govora Ivan Štefan.

Suđenje Ivanu Štefanu jedno je od posljednjih relikata hrvatskog pravosuđa u kojem je zorno pokazano zbog čega se ono naziva sporim i neučinkovitim i pokazuje kako su neki predmeti prije njegova zbog tromosti pravosudnog aparata dotjerani do zastare. Istina, Štefanov predmet nije takav i do zastare mu preostaje još pet godina, no nitko danas još uvijek ne može jamčiti da će u pet godina biti završeno i treće suđenje ako do njega dođe pod pretpostavkom da Vrhovni sud ponovno ukine presudu. Karlo Eisenbeisser

KRONOLOGIJA “SLUČAJA ŠTEFAN”

2001. – Pokrenuta istraga poslovanja Uzorkomerca

2003.- Podignuta optužnica

2012.- Ivan Štefan oslobođen

2014.- Ukinuta i vraćena presuda

2014. – Počelo novo suđenje

2021. – Ivan Štefan proglašen krivim

*Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI