PRAVOSUDNI EPILOG Vlasnica na suđenje u mercedesu, a radnicima dužna šest plaća

Oko 30 radnica obućarske tvrtke Talus potražuje ukupno pola milijuna kua zaostalih plaća


Autor: podravski.hr — 10.10.2017. / 12:42 Aktualno

Mirjana Indir, bivša vlasnica posrnule obućarske tvrtke Talus

KOPRIVNICA – Počelo je suđenje Mirjani Indir, propaloj poduzetnici iz Koprivnice koja je iza sebe ostavila dvije obućarske tvrtke u dugovima te bivše radnice bez zarađenih plaća. Točnije, 30-ak radnica Talusa, prve obućarske tvrtke Mirjane Indir, ostalo je bez šest plaća. Gotovo sve su radile za minimalne iznose pa su tako ostale uskraćene svaka za oko 18.000 kuna. Ukupno, čak i na tako niskim mjesečnim primanjima radnicima je ostala dužna oko pola milijuna kuna.
No, suđenje koje je počelo u četvrtak na Općinskom sudu u Koprivnici tereti je za neplaćanje doprinosa tim radnicima u visini od oko 100.000 kuna te dodatnih 67.900 kuna na konto neplaćenog PDV-a Poreznoj upravi.
O četiri točke optužnice Mirjana Indir očitovala se odmah u četvrtak tijekom iznošenja svoje obrane. Na to se odlučila, kako kaže njen odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, jer trenutno boravi i radi u Njemačkoj pa joj nije jednostavno doći na svako ročište.
– Ne osporavam da nisam vodila poslovne knjige, kao i da sam pogodovala vjerovnicima te neisplatu plaća. No, osporavam iznos za pogodovanje vjerovnicima, kao i četvrtku točku optužnice, da sam utajila porez – kazala je uvodno Mirjana Indir.
Po njenom mišljenju, porezni dug nastao je nakon što ju je Porezna uprava blokirala zbog tadašnjeg duga od 50.000 kuna. To joj je onemogućilo daljnje poslovanje pa je dug rastao. Sličnog je mišljenja i oko neisplata plaća.
– Koliko se zaradilo, toliko se isplatilo. Proizvodnja nije bila 100 posto uspješna i pogon se selio dvaput, zatim brojna bolovanja i otkazi pa nisam mogla isplatiti plaće. Dala sam radnicama novac za plaće i režije, ali sve toliko koliko je bilo u firmi – objasnila je M. Indir.
Dodala je kako se zbog svega i privatno zadužila za otprilike 30.000 eura i to od ujaka za 3000 (vratila mu je nakon što ju je tužio, op.a.), kućnih prijatelja Česi za 8000, muževe sestrične 5000, bivše djevojke njenog sina 6000 te kod suprugove šefice još 2000 eura. Tvrdi kako je taj novac usmjerila u Talus. Međutim, upravo taj dio njenog iskaza mogao bi joj i najviše naštetiti. Državno odvjetništvo odlučilo se na podizanje optužnice protiv M. Indir iako je ovdje riječ o relativno malim iznosima upravo zbog stava da je cijelo vrijeme za koje nije isplaćivala plaće i doprinose imala novca kojim je to mogla učiniti, a time je onda, smatraju, počinila kazneno djelo.
Ipak, Mirjana Indir kaže kako je učinila sve što je mogla i borila se za svoju tvrtku. Doduše, vrijedi spomenuti i da je tijekom posljednjih dana osnovala novu tvrtku Velur u koju je navodno vukla novac zarađen u Talusu, s obzirom na to da je potonjeg blokirala Porezna uprava.
Suđenje je završilo iznošenjem otvarajućih izjava državne odvjetnice Ivanke Švagelj Lovreković i odvjetnika Lj. Pavasovića Viskovića, a Mirjana Indir nakon sudnice kratko je prokomentirala cijelu situaciju.
– Želim samo da se sve ovo raščisti i da jedni drugima pogledamo u oči – kratko je rekla te potom sjela u svoj mercedes iz 2014. godine koji je ostavila na parkirališnom mjestu za invalide i otišla put Njemačke gdje radi u pekarnici za mjesečna primanja od 800 do 1000 eura.
Koprivničkoj javnosti Mirjana Indir ostala je u pamćenju i po sumnjivom stjecanju prava korištenja Društvenog doma u prigradskom naselju Miklinovec. U vrijeme useljenja sumnjalo se da političko pogodovanje s obzirom da je to rješenje zagovarala tadašnja gradonačelnica Vesna Želježnjak, SDP-ovka i stranačka kolegice Mirjane Indir, tada aktivne u Mjesnom odboru ispred SDP-a. Inače, ovakvom rješenju bunili su se brojni građani i udruge jer su ostali bez društvenog prostora u korist privatne poduzetnice. (go)
FOTO: NIKOLA WOLF

Na suđenje je stigla mercedesom njemačkih registarskih oznaka te se parkirala na mjestu za inavlide