Pravosudno čudo: Gotov je sud za prometnu u Križevcima staru 33 godine!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Presudom Trgovačkog suda u Varaždinu, osiguravajuća kuća Croatia osiguranje zbog teške nesreće u kojoj je prije 33 godine u Križevcima poginuo Slavko M., Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje mora isplatiti 68.000 kuna sa zakonskom kamatom.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje tužio je Croatia osiguranje zato što je automobil osobe koja je 6. siječnja 1987. godine skrivila prometnu nesreću u kojoj je poginuo Slavko M. bio osiguran u toj osiguravajućoj kući. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od 1987. godine članovima obitelji poginulog Slavka priznao je pravo na obiteljsku mirovinu zbog njegove smrti kao povredu na radu.

Kako je za HZMO isplatom mirovine nastala šteta, Croatia osiguranje podmirilo je iznos mirovine, ali samo do kraja 2013. godine. Kako je HZMO od 2014. godine obitelji i dalje nastavio isplaćivati punu obiteljsku mirovinu, tužili su Croatia osiguranje za isplatu 67.000 kuna koliko je isplaćeno obitelji sve do 30. studenoga 2016. godine kada je podnesena tužba. Croatia osiguranje u odgovoru na tužbu nije sporilo niti nastanak nesreće, niti da je rješenjem obitelji priznato pravo na obiteljsku mirovinu. Smatraju su da nisu dužni nadoknaditi isplaćenu mirovinu s osnove obiteljske mirovine zato što je poginuli Slavko rođen 1945. godine te bi po redovnom tijeku najkasnije 2010. godine otišao u starosnu mirovinu sa 65 godina. Naveli su da zbog tog razloga država nema pravo potraživati naknadu štete s osnove isplaćene obiteljske mirovine.

– Smatramo da HZMO mora dokazati štetu tako da obiteljska mirovina koju sada isplaćuje supruzi prelazi iznos starosne mirovine koju bi po redovnom tijeku stvari isplaćivao svom pokojnom osiguraniku – tvrdili su iz Croatia osiguranja.

Trgovački je sud u Varaždinu već jednom 2017. godine dosudio u korist HZMO-a, no Visoki trgovački sud rješenje je ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje. No, i u ponovljenom postupku Trgovački sud u Varaždinu donio je jednaku odluku, a svoju odluku utemeljio je na iskazu vještakinje koja je potvrdila kako se u slučaju poginulog Slavka ne može primjenjivati starosna mirovina, zato što se iznos ne može temeljiti na pretpostavljenom stažu i pretpostavljenoj starosnoj mirovini. Tako Croatia osiguranje državi mora isplatiti 68.000 kuna. Presuda je nepravomoćna i osiguravajuća kuća može se žaliti.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI