Predškolski odgojitelji u jeku štrajka: Naši uvjeti rada su loši, zanemareni smo

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske poslali su u petak otvoreno pismo ministrici obrazovanja Blaženki Divjak u kojem upozoravaju da odgojitelji u predškolskim ustanovama, kao prvi učitelji, nisu dobili na važnosti koja im pripada unutar njezina ministarstva i da su suočeni s lošim uvjetima rada.

Istaknuli su i kako još ne znaju što se namjerava poduzeti kako bi uvjeti rada zaposlenih u dječjim vrtićima bili humaniji, te kako bi smjernice i ciljevi s papira postali njihova stvarnost.

Ministricu Divjak u pismu su izvijestili da jedinice lokalne uprave i samouprave i Grad Zagreb ne provode zakone i propise koji reguliraju tu djelatnost i da bi taj problem trebalo rješiti Ministarstvo obrazovanja.

Zbog toga su, kažu, poslali više zamolbi za sastanak na kojem su ministrici željeli iznijeti probleme i predložiti rješenja, ali nikada nisu dobili nikakav odgovor.

“Odgojitelji rade u iznimno stresnim situacijama, pod pritiskom, s velikim brojem djece u grupi, što dovodi u pitanje provođenje odgojno-obrazovnog rada na kvalitetan način. Odgojitelji odrađuju puno više sati rada s djecom od zakonski dopuštenog, a nisu im priznati kao prekovremeni rad”, ističu iz sindikata.

Podsjećaju i kako je i u sustavu sve više djece s teškoćama u razvoju, ali bez dodatnih odgojitelja za pomoć i potporu skupini, odgojitelji u privatnim i vjerskim vrtićima opterećeni su radom na više poslova. Također smatraju da je premalo novih dječjih vrtića s obzirom na potrebe.  

Zbog tih problema, odgojitelji odlaze, a u sustav se uvode nestručne i nekompetentne osobe, upozoravaju iz sindikata. 

“Samo motivirani radnici mogu podignuti vrtiće na stručnu i višu razvojnu razinu”, poručuju iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture te ističu da veliku odgovornost odgajatelja zasad prepoznaju i cijene samo roditelji.

(Hina) pp/xar ybdj

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI