Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Predstavili ideju izgradnje Intermodalnog logističkog centra

Danas je u prostorima nove kino dvorane u sklopu Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima održana panel rasprava na temu Intermodalnog logističkog centra – zelena logistika za gospodarski razvoj Križevaca.

Na spomenutoj su panel diskusiji predstavili planove Grada Križevaca o izgradnji Intermodalnog logističkog centra. Radi se o važnom projektu uvrštenom u Razvojni sporazum Sjever, a koji je prijavljen na natječaj putem Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

Glavni projekt državne prometnice povezivala bi zonu Čret s brzom cestom, a prostor se nalazi istočno od željezničkog kolodvora. Ideja je da se omogući jednostavan prelazak s cestovnog na željeznički prijevoz, čime bi se teretni promet premjestio iz gradskog središta, skratilo vrijeme i olakšao transport robe, ali i smanjila cijena prijevoza, količina buke i emisija C02.

Panel organizira Grad Križevci u suradnji sa Vladinom neprofitnom udrugom, Savezom za željeznicu, čiji je predsjednik Ante Klečina istaknuo kako je cilj Europskog zelenog plana da se do 2050. godine 75 posto tereta prevozi željeznicom.

Ante Klečina

–  U pandemiji se pokazalo koliko je važno imati dobre lance opskrbe, jer oni koji ga nisu imali su ispali više oštećeni. Osobito je to vidljivo na kontinentalnom djelu, gdje bi takav terminal donio i gospodarske druge gospodarske sadržaje – ističe Klečina.

Gradonačelnik Rajn istaknuo je kako je važnost projekta potvrđena uvrštavanjem u Sporazum Sjever:

– Naš geografski položaj sugerira dobru poziciju na ključnoj točki mediteranske TEN-T mreže, a nama preostaje da na svemu tome kapitaliziramo – optimistično zaključuje Rajn.

Mario Rajn

Župan Darko Koren izjavio je kako spomenuti projekt djeluje futuristički, tim više što zasad ne postoji sličan projekt u cijeloj Hrvatskoj:

– Kao što je rečeno, naredna desetljeća koja su pred nama sigurno će obilježiti ovakav jedan koncept prijevoza, transporta i puno šire nego što je to naša zemlja. Treba ići u korak s vremenom i s novim modelima. Veselim se što se to događa u Križevcima, ne samo zato što je to moj grad, već u našoj županiji, jer će taj projekt obilježiti šiti prostor – nadodaje Koren.

Darko Koren

Na panel diskusiji sudjelovali su i član Uprave – direktor Rail Cargo Carter Hrvatske Milan Brkić, direktor lanca opskrbe iz Podravke Manuel Brković, predsjednik Nadzornog odbora KTC-a Ivica Katavić i docent na Zavodu za transportnu logistiku Fakulteta političkih znanosti Tomislav Rožić.

Foto: Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email
NAKON 45 GODINA BAVLJENJA PČELARSTVOM

Pčelar Božidar Gložinić odlučio je prodati kamion s pčelama: “Više ne mogu prodati med…”

Tužna vijest

Umro Vjekoslav Flamaceta

kreću radovi

Ugradnjom dizalice topline Osnovna škola Đurđevac postat će u potpunosti energetski neovisna!

Nalaze se u pritvoru

Vršnjaci prebili mladića u koprivničkom parku, teško je stradao

Detalji nesreće

U prometnoj na Podravskoj magistrali čak šest ozlijeđenih!

Još danas događanja povodom dana općine kloštar podravski

FOTO Neda Ukraden napunila šator do posljednjeg mjesta!

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI