Predstavljen nacrt škole na Podolicama, gradnja će stajati oko 40 milijuna kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Arhitekt Hrvoje Njirić predstavio je danas inicijalno, još nedovršeno idejno rješenje nove škole u koprivničkom kvartu Podolice.

Nakon što je država odustala od javno-privatnog partnerstva, prema kojem je modelu škola trebala biti izgrađena, Grad Koprivnica odlučio je sam isfinancirati gradnju, a radi se o, kako je kazao gradonačelnik Mišel Jakšić, iznosu od oko 40 milijuna kuna.

Jakšić je angažirao Njirića za izradu idejnog rješenja, a danas predstavljen nacrt poslan je ravnateljima koprivničkih osnovnih škola kako bi dali svoje primjedbe i prijedloge, koje će arhitekt, pak, ugraditi u konačno rješenje.

– Ono bi trebalo biti gotovo za mjesec dana, nakon čega bi se raspisao javni natječaj za izradu građevinskog projekta. Projektiralo bi se iduće godine, a najesen je moguć natječaj za gradnju – kazao je Njirić.

Rekao je da ga je pri izradi idejnog rješenja vodila misao o pitomoj zgradi, koja ne bi bila nalik na novu koprivničju gimnaziju, za koju je od nekih građana doznao kako ih podsjeća na “svemirski brod koji je sletio u podravsku ravnicu”. Njirić se bio natjecao za projekt te gimnazije, ali je na natječaju bio drugi.

Hrvoje Njirić i Mišel Jakšić

Zanimljivo je to da gradnjom nove škole Koprivnica neće steći uvjete za jednosmjensku nastavu.

– Ova škola, predviđena za 440 učenika, najveća je kakva se može graditi prema pedagoškim standardima. Ostat ćemo ‘kratki’ za još četiri razreda i vjerojatno ćemo ići u dogradnju kod neke od postojećih škola – rekao je Jakšić.

Upitan za financiranje škole u Podolicama, kazao je kako će se Grad zadužiti i podcrtao da su kamate za takve projekte na povijesno niskim razinama.

Sama škola, kako je govorio Njirić, uglavnom je prizemnica, poput malog obrazovnog grada pod jednim krovom, posebno prilagođena djeci s posebnim potrebama i niske energetske potrošnje. Rekao je da je njegova ponuda za izradu idejnog rješenja u okviru bagatelne nabave, znači niža od 200.000 kuna, te dometnuo kako je to “daleko manje nego što takvo rješenje košta”.

FOTO: Hrvoje Šlabek i Grad Koprivnica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI