Predstavljen projekt izgradnje kompostane koja bi trebala riješiti problem smrada u Herešinu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Danas je u Domu mladih u Koprivnici održana konferencija projekta “Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu”.

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Mišel jakšić koji je istaknuo njegovu veliku važnost za grad, ali i za državu.

“Po projekcijama i planovima Nacionalne razvojne strategije već smo preskočili ono što je nacionalni cilj za ostvariti do 2030. godine”, istaknuo je te se osvrnuo i na problem stanovnika Herešina.

Gradonačelnik Jakšić otvorio je konferenciju.

“Meni osobno, ali i cijelom timu jako je važno problem koji je tu već pet do deset godina, a to je da svake godine u ljetnim mjesecima imamo pritužbe, i to opravdano, na smrad u Herešinu. Vrijeme je da tu cijelu priču stavimo pod kontrolu i da ćemo dobiti  jedan zatvoreni pogon, prostor gdje ćemo određene probleme i pritužbe koje su se pojavljivale konačno riješiti i nećemo više imati prepirke oko toga kako da taj smrad izbjegnemo. Drago mi je da smo u trendu s onim što Europa od nas traži, ali sigurno je i da se s ovim projektom dižemo na veći nivo, i na korist građana Korpivnice i na korist mještana Herešina”, rekao je gradonačelnik.

Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalca rekla je kako danas počinje faza promocije projekta.

“Pripreme za javnu nabavu kreću od sutra kako bi što kvalitetnije i ranije krenuli u izgradnju jer za nju treba dosta vremena”, pojasnila je.

Članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat najavila je početak promocije projekta.

” Suština projekta je zapravo smanjena količina otpada koja se odlaže na odlagalištima. Izgradnjom novih kapaciteta jača se uloga odnosno mogućnost Komunalca da još veći doprinos da novom segmentu. Izgradnja kompostane ima pozitivan utjecaj na društveno gospodarsko okruženje u smislu da se promiče važnost odvajanja otpada, na što su naši građani već navikli, a osim toga i dalje će se raditi na nekim aktivnostima vezanima uz edukaciju da se ljudima olakša pravilno postupanje otpadom”, rekla je Robertina Zdjelar, voditeljica projekta, direktorica Sektora strateškog planiranja, razvoja i EU projekata u Komunalcu.

Naglasila je kako su pripremne aktivnosti već odrađene, a službeni dokument potpisan je 14. rujna ove godine čime je projekt ušao u fazu realizacije.

“Bitno je reći da je korisnik sredstava Komunalac, ukupna vrijednost projekta je 14,3 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi su devet milijuna kuna. Od toga 50 posto se sufinancira od strane fonda odnosno ministarstva i sredstava EU. Po planu projekt završava 14. studenoga 2022.godine”, rekla je Zdjelar.

Na tehničke detalje kompostane osvrnuo se Saša Grubačević, tehnički koordinator projekta i direktor Sektora gospodarenja otpadom u Komunalcu.

Projekt je vrijedan 14,3 milijuna kuna.

“Izgradit će se dvije hale na postojećoj kompostani na površini od 4017,9 kvadrata. Služit će za zaprimanje, obradu i predobradu biorazgradivog otpada i proizvodnju komposta. Unutar njih će u jednoj biti laboratorij za praćenje samog procesa kompostiranja  čime dobivamo kvalitetan kompost. Imat ćemo ograđene sabirne jame za tehničke vode i napravit će se recirkulacija tih voda za daljnje zalijevanje. Unutar jedne hale će biti izgrađena i pakirnica za pakiranje komposta u vreće od 10-50 kila. Imat ćemo i praonice vozila tako da će sav materijal koji ulazi i izlazi biti čist”, rekao je te dodao kako će kompostana imati kapacitet od devet tisuća tona godišnje za zaprimanje biorazgradivog otpada.

“Mi smo već ove godine sakupili oko 5,5 tisuća tona biorazgradivog otpada, a od toga ćemo napraviti 1500 tona komposta. S novom kompostanom ćemo moći proizvesti tri tisuće tona prvoklasnog komposta koja po svim analizama Agronomskog fakulteta u Zagrebu zadovoljava sve što je potrebno. Ovo je važan projekt za Hrvatsku i Grad Koprivnicu kojim možemo dalje zbrinjavati otpad i postići dobre rezultate u njegovu odvajanju”, zaključio je Grubačević.

Kao projektno područje, Zdjelar je navela uslužno područje Komunalca u koje spadaju Grad Koprivnica, prigradska naselja, općine Drnje, Đelekovec, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Novigrad i Sokolavac, a lokacija projekta je Marofska ulica u Herešinu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI