Predstavljena fotomonografija „Koprivničko-križevačka županija“

Danas je u koprivničkom Domu mladih predstavljena fotomonografija Koprivničko-križevačka županija.

Knjigu je izdala poznata nakladnička kuća Meridijani pod palicom akademika Dragutina Feletara i profesorice Petre Somek, knjiga na 344 stranice slovom i još više fotografijom priča o gradovima Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu te o 22 općine ove županije koja baštini dugostoljetnu tradiciju povijesne Križevačke županije.

Nakon predgovora župana Darka Korena, prvo poglavlje donosi zračne vizure gradova i općina. Drugo vodi kroz obrazovne ustanove, a treće, nazvano Županija su ljudi, nakon slikovnog uvoda donosi tekst akademika Dragutina Feletara i prof. dr. sc. Hrvoja Petrića o Podravini i Prigorju u povijesti i sadašnjosti.

Slijede slikovna poglavlja o manjim naseljima županije, o prirodnoj baštini, zatim poglavlje sa starim crtežima, fotografijama i razglednicama iz zbirke akademika Feletara te fundusa koprivničkog i križevačkog Gradskog muzeja, a potom poglavlja o spomeničkoj i narodnoj baštini, gospodarstvu i njegovim mijenama te društveno-turističkim događanjima i raznolikosti ponude.

Cijela je knjiga dvojezična na hrvatskom i engleskom, a dodana je i pregledna, ali detaljna karta županije, koja sadrži i popis naselja te podatke o stanovništvu za svako od njih od 1857. do 2011. godine.

Fotografije su snimili renomirani autori kao što su Goran Šafarek, Romeo Ibrišević, Saša Pjanić, Zvonimir Tanocki, Alan Čaplar, Petra Somek i drugi, a glavni fotograf je doc. dr. sc. Petar Feletar, koji je snimio sve općine i gradove iz ptičje perspektive koristeći dron. Knjigu su grafički uredili Petra Somek i Saša Bogadi. Knjigu je ukoričila i otisnula vodeća tiskara u Hrvatskoj Agencija za komercijalnu djelatnost iz Zagreba. 

– Fotomonografija „Koprivničko-križevačka županije“ suvremen je i cjelovit pogled u ovu županiju hrvatskog sjevera koja, iako površinom i brojem stanovnika čini samo oko tri posto Hrvatske, svojim značenjem daleko nadmašuje te okvire – istaknuto je na predstavljanju fotomonografije.

FOTO Karlo Eisenbeisser

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI