BOLNICA O SAMOUBOJSTVU Ravnatelj: Pacijentica je bila potpuno alkoholizirana i nije pokazivala suicidalne namjere

Nesretnica je na odjel psihijatrije primljena večer prije tog strašnog čina


Autor: podravski.hr — 13.12.2017. / 13:20 Aktualno

Dr. Mato Devčić, ravnatelj koprivničke bolnice

Ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici dr. Mato Devčić izjavio je danas na konferenciji za novinare kako je pacijentica (48) koja je počinila suicid na odjelu psihijatrije u bolnicu “primljena u visokoalkoholiziranom stanju”.
Ravnatelj je naglasio kako se iz njezina ponašanja nije moglo zaključiti da je imala suicidalnih namjera.
– Bolnički tehničar je bio s njom u sobi u 5.50 sati i nakon što joj je izvadio krv, a ona je sjedila na rubu kreveta, napustio je sobu budući da je bilo sve u redu. Riječ je o trokrevetnoj sobi, dvije pacijentice su spavale. Nakon toga, počinila je samoubojstvo – otkrio je Devčić.
Dr. Mirjana Gašparić Sikavica, šefica odjela psihijatrije, naglasila je kako je pacijentica često bila hospitalizirana na tom odjelu, a liječila se i ambulantno. Dosad nije nije imala suicidalnih poriva.
– Primljena je oko 21 sat i ostavljena u odjeći jer nije imala pidžamu. Trenirka je bila poput pidžame. Bila je pod visokom dozom alkohola i nismo imali spoznaja da bi već kod kuće izražavala suicidalne namjere. Osim toga, bila je potpuno mirna – ističe dr. Sikavica.
Naglašava, također, kako je to prvo samoubojstvo na odjelu psihijatrije u zadnjih deset godina.
– Imali smo mnogo pokušaja suicida. Jednom je pacijent čak pojeo šaraf s radijatora, ali sve smo pacijente uspjeli spasiti – zaključila je šefica odjela.
Danas ujutro inspekcija Ministarstva zdravstva dobila je svu potrebnu dokumentaciju iz bolnice te će ona donijeti pravorijek o tome što se dogodilo, domeće ravnatelj bolnice i podsjeća da se tim slučajem bave policija i državno odvjetništvo.
Kako je naš portal prvi objavio, nesretna žena počinila je strašno samoubojstvo na odjelu koprivničke Opće bolnice. Dogodilo se to rano ujutro, pred samu zoru. Nesretnica je na odjel psihijatrije primljena večer prije, a oko 6.15 sati sljedećeg dana, tijekom primopredaje službe, medicinske sestre pronašle su nesretnicu mrtvu sa špagom vezanom oko vrata.
Na mjesto stravičnog događaja odmah je pozvana policija, čiji su službenici potvrdili kako je riječ o samoubojstvu. Nakon što su ispitali dežurnog liječnika i medicinsko osoblje, prikupljene podatke objedinjene u posebno izvješće poslat će Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždin. Utvrđeno je kako je nesretna žena izvadila vezicu iz trenirke kojom se zatim objesila.
– Ne mogu ništa konkretno reći u ovom teškom trenutku za našu obitelj. Još nismo dobili podatke ni od policije, ali ni od bolnice. Dok to dobijemo službeno, moram se konzultirati i s odvjetnicima. Zaista ne znam što napraviti u ovom trenutku – prenio je u ponedjeljak tjednik Podravski list riječi shrvanog supruga.
– Ostavili smo je večer prije u bolnici da joj se pomogne, a ne da se dogodi ovako nešto. Prvo što sam rekao je da su je trebali presvući. Dalje ne želim ništa reći. Glave su još vruće, a osjećaji jaki – rekao je ojađeni suprug Podravskom listu. (HŠ)
FOTO: NIKOLA WOLF