PREKIPJELO IM ‘Napisali su da smo udbaška govna i komunistička banda. Sad je stvarno dosta…’

Rat na društvenim mrežama preselit će se i u sudnice


Autor: podravski.hr — 17.04.2018. / 16:04 Aktualno

Dogradonačelnica Renata Potočnik i gradonačelnik Dubravko Bilić

Gradska uprava u Ludbregu podnijet će kaznene prijave protiv onih koji su pisali neprimjerene komentare i objave na Facebooku, a među prijavljenima će vrlo vjerojatno biti i Goran Horvat, nezavisni gradski vijećnik.
Na aktualnom satu Gradskog vijeća Nino Ivanuša (SDP) postavio je pitanje Renati Potočnik (SDP), zamjenici gradonačelnika, hoće li se što poduzeti kako bi se sankcionirali oni koji po društvenim mrežama vrijeđaju i omalovažavaju članove gradske uprave, ali i iznose osobne podatke o onima koju primaju socijalnu pomoć od Grada Ludbrega.
Nakon pitanja, koje je vjerojatno bilo koordinirano i unaprijed dogovoreno, Renata Potočnik u svom odgovoru jasno je dala do znanja da se ovaj internetski rat, koji je u posljednjih nekoliko tjedan eskalirao, prenosi među sudske klupe.
– One koju upravljaju gradom, a ja se smatram dio te ekipe, prozivali su kao ‘udbaška govna i komunistička banda’, a neki od tih sjede među ovim klupama. Isto tako, iznosili su podatke o ljudima koju su morali zatražiti pomoć Grada zbog svoje teške socijalne situacije. Upravo zbog toga odlučili smo podnijeti kaznene prijave protiv tih ljudi. Dokaza imamo dovoljno – rekla je Potočnik.
Iako dogradonačelnica nije nikoga prozvala imenom i prezimenom, posebno je odzvonio onaj dio rečenice u kojem se spominje da neki od prijavljenih sjede i među vijećničkim klupama. Budući da je bilo vidljivo da je u Facebook grupi, u kojoj su se događale spomenute i sporne rasprave, žustro raspravljao i nezavisni vijećnik Goran Horvat, lako se dalo zaključiti…
– Da, osjećao sam se prozvanima u riječima gospođe Potočnik. Iako jesam bio prilično žustar u komentarima, nikad nikoga nisam spomenuo poimence. Ja sam se isto tako obratio svom odvjetniku, jer sam se i ja zbog ovih riječi osjećao ugrožen. Isto tako, i meni dolaze poruke s lažnih profila u kojima piše da će me „pojest mrak“ i slično – rekao je Goran Horvat.
Što se tiče same rasprave, oni koji su kritizirali sadašnju vladajuću garnituru u Ludbregu, iznosili su neke podatke i dokumente koji su imali za cilj smanjiti vjerodostojnost vladajućih, posebice gradonačelnika Dubravka Bilića. Pa se tako na internetu pojavio i sporni dokument kojim je gradonačelnik Bilić navodno kažnjen opomenom pred otkaz zbog financijske nediscipline u Gradskoj knjižnici iz vremena kada je tamo radio. Isto tako, iznošeni su privatni podaci jednog Ludbrežanina koji je zatražio i dobio gradsku pomoć zbog svoje teške socijalne situacije. Tamo se navodi da je isti bio imenovan u Nadzorni odbor gradskog komunalnog poduzeća u vrijeme kada je bio smijenjen tadašnji direktor Igor Franolić te da je u zamjenu za pomoć digao ruku za smjenu.
Na sve te navode gradska uprava odlučila je reagirati podnošenjem kaznene prijave protiv onih koji su iznosili ovakve navode.
– Nismo se htjeli spuštati na razinu i prepirati se preko Facebooka, mi ćemo vrlo skoro pokrenuti proceduru prema zakonskim odredbama – rekla je Potočnik. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF