Prekodravka Petra (14): Moje pjesme uvrštene su u tri zbornika!

Petri Požgaj (14) iz Otočke, učenici osmog razreda Osnovne škole Gola, veliki je hobi pisanje kajkavske poezije. Prve stihove Petra je napisala prije četiri godine i otad svako malo stvara pjesme pri čemu njeguje prekodravski kajkavski izričaj.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Iako nikad nije napisao nijednu pjesmu, moj tata Vladimir imao smisao za rimu pa sam očito od njega naslijedila sklonost za pisanje poezije. Obožavam naš kajkavski izričaj, pogotovo prekodravski, i zbog toga poeziju pišem isključivo na našem narječju – ističe Petra Požgaj.

U ovoj je školskoj godini ostvarila uspjeh na nekoliko natječaja vezanih uz kajkavsko govorno područje. Njezin literarni rad „Čera, denes, zutra“ pohvaljen je na krapinskom recitalu kajkavske poezije u sklopu Tjedna kajkavske kulture te je odabran za objavljivanje u prigodnoj zbirci. Bila je uspješna i na natječaju za Zbor malih pjesnika u Zlataru u sklopu manifestacije „Dani kajkavske riječi“. Petrin pjesnički rad „Dok na vrbi rodi grozdje“ odabran je i za objavu u prigodnom zborniku, a s mentoricom Valentinom Jakubin Horvat sudjelovala je na Zboru te je na priredbi svoj rad i prezentirala. Na priredbi je predstavljala Osnovnu školu Gola i svoj kraj te je bila i prigodno odjevena u narodnu nošnju svoga kraja. 

– Ponosna sam što su moje pjesme uvrštene u tri zbornika, a objavljena mi je bila i jedna pjesma koju sam napisala u početku, prije četiri godine. Nadam se da ću i dalje biti uspješna na raznim natječajima te da će biti i prilike da u dogledno vrijeme objavim svoju vlastitu zbirku pjesama – kaže Petra Požgaj.

Petra je odlična učenica, a školovanje planira nastaviti u koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović. Za Petrino književno stvaralaštvo i njena mentorica i učiteljica hrvatskog jezika Valentina Jakubin Horvat ima samo riječi hvale. – Njezino pjesničko umijeće prepoznato je i na 41. Smotri dječjeg kajkavskog pjesništva Dragutin Domjanić – Sv. Ivan Zelina 2021., te je njezina pjesma odabrana za izvedbu i objavljivanje u knjizi.

Završna svečanost trebala bi se održati krajem listopada. Petra stihove na kajkavskom piše već duže vrijeme i drago mi je da su njezini radovi toliko prihvaćeni – kaže Valentina Jakubin Horvat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI