Premali kapaciteti: Našoj županiji pod hitno treba hladnjača sa sortirnicom

Neorganizirano tržište, proizvodna neučinkovitost i nespremnost na promjene samo su neki od problema s kojima se susreću županijski voćari i povrćari – upozorili su iz Ministarstva poljoprivrede. Njihovi su stručnjaci, kako bi potaknuli naše poljoprivredne proizvođače na što brže udruživanje i korištenje javnih izvora financiranja, protekli tjedan u Koprivnici održali prezentaciju na kojoj su ukazali na probleme i njihovo rješavanje.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u čije je ime u Koprivnici bio voditelj službe za proizvođačke organizacije Saša Paprika, u Koprivničko-križevačkoj županiji trenutno postoje skladišni kapaciteti za 4807 tona voća i povrća, dok je godišnja proizvodnja 7400 tona.

– Samo za jabuke nedostaje hladnjača koja bi mogla primiti još 768 tona godišnje, dok čak 1825 tona povrća također nema kamo nakon berbe – navode u Ministarstvu i ističu kako je najveća hladnjača u županiji ona u Đurđevcu tvrtke Nova Natura kapaciteta 3632 tone.

Podravkina hladnjača u Starčevićevoj može primiti tek 75 tona, ona Udruge vinogradara u Virju 100 tona, a KTC-ova u Teslinoj u Križevcima čak 1000.

U Ministarstvu navode kako je za gradnju distributivnih centara za voće i povrće u fondu za oporavak EU za našu državu rezervirano nešto više od 610 milijuna kuna i radi se o bespovratnim sredstvima. No, do tog novca najlakše je doći ako se proizvođači udruže pa će županijski Upravni odjel za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu kontaktirati sve proizvođače kako bi vidjeli postoji li interes za osnivanje zajedničke proizvođačke organizacije.

Stanislav Strunjak

– Upravo je registriranje proizvođačke organizacije preduvjet za pokretanje investicije u logističku infrastrukturu, gdje je potrebno izgraditi ULO hladnjaču sa sortirnicom do 3000 tona ukupnog skladišnog kapaciteta – navode u Županiji i dodaju kako mora biti posebno dizajnirana za voće, odnosno povrće, a sve prema proizvodnim kapacitetima prvenstveno članova buduće organizacije.

Stanislav Strunjak iz Prugovca jedan je od većih povrćara u županiji i oni misli da samo hladnjača kao takva neće riješiti njihove probleme.

– To sam i rekao na sastanku s predstavnikom Ministarstva. Nama treba potpora Vlade i resornog ministarstva i to formalna, jer ako i dalje budemo uvozili i uvozili, onda će naši proizvodi „skupljati prašinu“ – smatra Strunjak koji vjeruje da će se njih barem sedmero udružiti te da će na taj način imati određenu snagu i moć nastupanja pred javnim tijelima.

– Treba nas barem sedam pametnih glava i jedan dobar menadžer koji će to voditi. Imamo dobre primjere vani, recimo u Austriji. Zašto to jednostavno ne prepišemo i sve će biti u redu, ali kažem, ako nas država neće štititi od prekomjernog uvoza, onda neće biti dobro ni s mnogo hladnjača – ističe Strunjak koji inače radi s Podravkom i trgovačkim centrima.

Jedan od primjera kvalitetnog udruživanja je Poljoprivredna zadruga Ludbreški kraj, osnovana još 2016. godine na inicijativu Grada Ludbrega, od strane 12 poljoprivrednih proizvođača voća i povrća iz ludbreškog kraja. Oni putem Zadruge organiziraju proizvodnju, otkup i prodaju poljoprivrednih proizvoda (voća i povrća) u ludbreškom kraju i na taj način pomažu malim i srednjim poljoprivrednicima da riješe jedan od svojih najvećih problema – nesiguran plasman svojih proizvoda.  

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI