Premijer Milanović dao, premijer Orešković uzeo: država će nam ipak morati vratiti milijune kuna

U postupku su još dvije tužbe kojima Županija i Grad traže i ostatak novca kojim su iz vlastitih proračuna otplaćivali gimnaziju do konca 2017. godine, a ukupni iznos veći je od deset milijuna kuna


Autor: podravski.hr — 20.07.2018. / 9:32 Aktualno

Zgrada koprivničke gimnazije građena prema modelu JPP-a

Pala je prva presuda u sporovima koje su Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica proveli protiv države zbog toga što je početkom 2016. godine jednostrano raskinula ugovore kojima jamči da će plaćati 55 posto troškova za koprivničku gimnaziju, građenu prema modelu javno-privatnog partnerstva (JPP).
Trgovački sud u Varaždinu ovih je dana stao na stranu tužitelja te je nepravomoćnom presudom državi naložio da Županiji vrati milijun kuna, a Gradu oko pola milijuna kuna troškova za gimnaziju koje su sami plaćali od veljače do ožujka 2016. godine, sve uza zakonsku zateznu kamatu.
U postupku su još dvije tužbe kojima Županija i Grad traže i ostatak novca kojim su iz vlastitih proračuna otplaćivali gimnaziju do konca 2017. godine, a ukupni iznos veći je od deset milijuna kuna (Županija 6,6 milijuna, Grad 3,6 milijuna kuna). Budu li i one prihvaćene, to će reći da su župan Darko Koren i gradonačelnik Mišel Jakšić državi posudili deset milijuna kuna uz lijepu kamatu. Zakonska zatezna stopa je 7,5 posto.
Odluku da će poduprijeti model JPP-a za koprivničku gimnaziju 2013. godine donijela je Milanovićeva Vlada, nakon čega je Ministarstvo obrazovanja potpisalo adekvatne ugovore sa Županijom i Gradom. No, Oreškovićeva administracija zaključila je kako su ti ugovori ništetni jer nisu dobili potrebne suglasnosti nekolicine drugih ministarstava i same Vlade. Upravo s tim argumentima Državno je odvjetništvo, koje zastupa državu, ušlo u spor, ali Trgovački sud u Varaždinu nije ih prihvatio.
Ugovori obvezuju – tako ukratko glasi stajalište toga suda. Zasad nije poznato hoće li se država žaliti. Valja podsjetiti kako su Županija i Grad željeli mirno riješiti spor te su državi u nekoliko navrati poslali zahtjev za mirenjem, ali Državno ih odvjetništvo je u potpunosti ignoriralo. Osim milijun i pol kuna plus zatezne kamate, sada će država, prema nepravomoćnoj presudi, Županiji i Gradu još podmiriti i oko 16.000 kuna sudskih troškova (također plus zatezne kamate).
Nema sumnje da će financijska injekcija nakon eventualne pravomoćnosti presude za JPP iznimno dobro doći i Korenu i Jakšiću za ublažavanje financijskih tegoba u njihovim proračunima. Ruku na srce, ti su problemi dobrim dijelom prouzročeni upravo naprasnim raskidom ugovora za JPP za mandata premijera Tihomira Oreškovića. (hš)
FOTO: ROBERT MIHALJEVIĆ