PREMIJER MILANOVIĆ OTKRIO: Podravka ide u dokapitalizaciju, udjel države pada na 20 posto!

Predsjednik Vlade za Media servis: Ako se Podravka želi širiti, a to ne može bez kapitala, morat će izdati nove dionice pa će udio države sa 26 posto vjerojatno pasti na 20 posto jer će netko drugi ući


Autor: podravski.hr — 27.04.2013. / 16:05 Aktualno

ZAGREB – Podravka će vjerojatno ići u dokapitalizaciju izdavanjem novih dionica, a država u tome neće sudjelovati pa će njezin vlasnički udjel vjerojatno pasti na 20-ak posto. Otkrio je to jučer premijer Zoran Milanović u velikom intervjuu koji je dao za Media servis. Rekao je kako država ne namjerava prodavati svoj 26-postotni udjel, no vjerojatno će ga smanjiti.
– Prodaja nije u planu, međutim, pitanje je što ljudi očekuju. Za mene je priča s Podravkom u zadnjih 20 godina priča o jednom mediokritetskom pristupu. Podravka je danas trebala biti ono što su druge prehrambene kompanije u Hrvatskoj, a to zbog, rekao bih provincijalnog vođenja kompanije, nije postala, ali je jaka i žilava tvrtka. Sve što se događalo tamo, a događalo se svašta, samo pokazuje koliko imaju dobre proizvode – ističe predsjednik Vlade.
Domeće kako država ima i ona prava koja uskoro, ulaskom Hrvatske u EU, neće imati, a to se, prije svega, odnosi na članstvo državnih predstavnika u Nadzornom odboru kompanije.
– Ako se Podravka želi širiti, a to ne može bez kapitala, morat će ići u sekundarnu javnu ponudu. Dakle, morat će izdati nove dionice, a to ne može raditi država. U tom trenutku, ne da će država prodati i jednu dionicu, nego će udio države sa 26 posto vjerojatno pasti na 20 posto jer će netko drugi ući. Bez tog novca nema nove robe, nema novog tržišta, nema profita – izjavio je premijer Milanović u razgovoru za Media servis.
Nije nikakva tajna da Mršić želi dokapitalizirati Podravku za 100 milijuna eura, ali problem je što mirovinci zasad ne žele u tome sudjelovati. Prvo, jer ne namjeravaju plaćati nominalnu vrijednost nove dionice od 300 kuna jer na tržištu mogu kupovati jeftinije. I drugo, zakonski su ograničeni da mogu imati do 10 posto udjela u nekoj tvrtki, a već sad imaju oko 9 posto. Dakle, nemaju više lufta za kupnju Podravkinih dionica.
Zbog toga Mršić panično traži nekog novog ulagača, stranog ili domaćeg koji bi Podravku dokapitalizirao i za to dobio vlasnički udjel. Zainteresiranih ima, ali problem je u tome što oni žele posve preuzeti Podravku, a ne biti manjinski dioničari bez stvarne snage za odlučivanje. (as, rm)
Na fotografiji: šef Podravke Mršić s premijerom Milanovićem na SDP-ovoj konvenciji u Koprivnici