Preminula poznata koprivnička frizerka i obrtnica Danica Vrban

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Preminula je poznata koprivnička frizerka i istaknuta obrtnica Danica Vrban.

Danica je rođena 1. siječnja 1940. u Josipdolu, a u Koprivnici je od 1942. gdje završava frizersku školu i četiri godine radi kao frizerska pomoćnica, međutim već 1968. otvara svoj salon na mjestu gdje se nalazi i danas. Danas je to jedan od najstarijih koprivničkih frizerskih salona, a nalazi se na uglu Basaričekove i Meštrovićeve.

Bila je najpoznatija frizerka sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, sudjelovala je na brojnim frizerskim natjecanjima i revijama, a zbog njezine srdačnosti ljudi su ju obožavali.

Odškolovala je brojne mlade frizere u vremenima kada je bilo puno teže biti obrtnik, a posebno je teško bilo ženama koje su, uz kuću i djecu, radile cijele dane. Sve je to Danica svojom neizmjernom energijom uspjela. Posao je napredovao, obitelj je funkcionirala ( sa suprugom Ivanom živjela je do njegove smrti 2020. u sretnom braku ), a djecu je postavila na noge. Mlađu kćer Tatjanu je  pripremila za nasljednicu te joj 1992. prepustila salon i otišla u mirovinu.

Ni u mirovini nije mirovala pa je svoju kreativnost usmjerila ka slikanju. Završila je likovnu školu Ivana Lovrekovića „Paleta“, počela je intenzivno slikati, a sudjelovala je i na nekoliko izložbi. Aktivno se uključila u rad Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije i sa Likovno kreativnom grupom radila s djecom iz Podravskog sunca.

Danica Vrban je bila jedna od onih koja je nakon osnivanja Udruženja kao mlada obrtnica sa svojim kolegama aktivno doprinosila  razvoju Udruženja obrtnika kao ozbiljne institucije. Bila je dugogodišnja predsjednica Sekcije frizera, ali i članica Izvršnog savjeta Udruženja u mandatu 1981-1985.

Jedan od važnih segmenata poslovanja Udruženja obrtnika Koprivnica bila je Zanatlijska štedno-kreditna zadruga osnovana 1969. godine radi kreditiranja obrtnika jer o kreditu banaka tada obrtnici nisu mogli ni sanjati. U samim počecima djelovanja Zadruge Danica Vrban bila je članica Izvršnog odbora.

Kolege i prijatelji s Danicom su se oprostili danas na Gradskom groblju u Koprivnici.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Đurđevac: Prijetio poznaniku da će ga ubiti

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je osumnjičeni 41-godišnjak sa šireg đurđevačkog područja prijetio riječima poznaniku, oštećenom 62-godišnjaku da će ugroziti njegov život. -Zbog sumnje

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI