Preminuo bivši križevački gradonačelnik, jedan od naših najistaknutijih pedagoga

Kako navode na službenim stranicama Grad Križevaca, nakon teške bolesti u ponedjeljak je preminuo istaknuti križevački znanstvenik, sveučilišni profesor, pedagog, političar prof.dr.sc. Valentin Puževski, nekadašnji gradonačelnik Grada Križevaca te saborski zastupnik.

Valentin Puževski rođen je u mjestu Mali Potočec pored Križevaca, 27. siječnja 1931. godine. Diplomirao je na Višoj pedagoškoj školi i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao. Radio je kao učitelj, direktor škole, profesor na Pedagoškoj akademiji i na Filozofskom fakultetu. Bio je prvi predsjednik Zajednice osnovnih škola Hrvatske (1966.), predsjednik Hrvatskog pedagoško-književnog zbora (1974.-1978.), te glavni urednik Pedagoškoga rada (1976.-1980.).

Valentin Puževski

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od kojih posebno ističemo godišnju nagradu “Ivan Filipović”, kao i nagradu za životno djelo “Ivan Filipović”. Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Antuna Radića, plaketom Grada Križevaca te je proglašen počasnim građaninom Križevaca, a primio je i Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije.

Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 1993. do 1997. i gradonačelnik Križevaca od 10. srpnja 1995. do 30. rujna 1996. godine. Neka od značajnijih djela su Prema školi otvorenih vrata (1987.), U potrazi za suvremenom osnovnom školom (1991.), Škola otvorenih vrata (2002.), a zadnje objavljeno djelo bilo je 2018. godine Našim Križevcima. Iako je zadnje godine života živio u Zagrebu, volio se vraćati u svoje rodne Križevce o kojima je uvijek pričao samo najbolje. „Naši Križevci su nevjerojatni, takvi da ih moraš voljeti,“ izjavio je Valentin Puževski 1. ožujka 2018. godine.

(preuzeto s krizevci.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI